Światowy Dzień Tiramisu

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL
 
 123RF/PICSEL

Klasyczne tiramisu

  • 3 żółtka
  • 3-4 łyżki cukru
  • 400 g mascarpone
  • 16 podłużnych biszkoptów
  • 100 ml zimnej kawy espresso
  • 2-3 łyżki likieru migdałowego
  • 1,5 łyżki kakao
 
 123RF/PICSEL

 Morelowe tiramisu

  • puszka (425 ml) moreli
  • 2 łyżki migdałów w słupkach
  • 200 g mascarpone
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki cukru
  • 4-5 łyżek soku pomarańczowego
  • 16 podłużnych biszkoptów
 
 123RF/PICSEL

Tiramisu cytrynowe  

  • 200 g mascarpone
  • 200 g kremowego twarożku
  • skórka z 1 cytryny
  • 3 łyżki cukru
  • 16 podłużnych biszkoptów
  • 3-4 łyżki likieru cytrynowego (np. limoncello)
  • 25 g siekanych pistacji
 
 123RF/PICSEL

Tiramisu egzotyczne  

  • 200 g mascarpone
  • 200 g twarożku
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 małe dojrzałe mango
  • 3 marakuje
  • 3-4 łyżki likieru kokosowego
  • 16 podłużnych biszkoptów
  • prażone płatki kokosowe
 
 123RF/PICSEL

  Tiramisu szwarcwaldzkie

  • 350 g czereśni
  • 150 ml soku wiśniowego
  • łyżka kisielu (proszku) wiśniowego
  • 3-4 łyżki wiśniowej brandy
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 200 g mascarpone
  • 200 g śmietany kremówki
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2-3 łyżki cukru
  • 16 podłużnych biszkoptów
 
 123RF/PICSEL

Tiramisu truskawkowe

  • laska wanilii
  • 200 g mascarpone
  • 200 g twarożku
  • 4 łyżki cukru
  • 250 g truskawek
  • 3 gałązki mięty
  • 3-4 łyżki mleka
  • 1 łyżka kakao
  • 16 biszkoptów