Łosoś w sosie pomarańczowym
Zdrowo i wykwintnie.
Składniki na 2 porcje:
- 2 filety z łososia (po ok. 175 g)
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- Sól, pieprz
- 2 pomarańcze
- 1 łyżeczka pasty z raków
- 150 g śmietany
- 2 łyżeczki zielonego pieprzu
- Cukier tłuszcz do formy
Przygotowanie:
Rybę skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Część skórki pomarańczowej pokroić w cienkie paseczki. Połowę pomarańczy wycisnąć, resztę pokroić w cienkie plasterki. 2 małe formy aluminiowe natłuścić i wyłożyć plasterkami pomarańczy. W każdej umieścić kawałek ryby. Pastę rakową rozrobić ze 100 ml ciepłej wody i śmietanką. Dodać 4-5 łyżek soku pomarańczowego i paseczki skórki oraz zielony pieprz. Doprawić solą i cukrem. Rybę polać sosem i zapiekać w 200 st. C 12-15 minut. Podawać z ryżem.
Czas przygotowania: 30 minut