Trójkolorowa sałatka
Pyszna i zdrowa.

Składniki:
- 8 małych buraków
- 300 g pieczonego mięsa kurczaka
- 4 garście zielonych listków, np.: natki, rukoli, mięty
- czerwona cebula
- 150 g sera pleśniowego
- 1/2 szklanki orzechów laskowych
- 1/3 szklanki oliwy
- 1/4 szklanki czerwonego octu winnego
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka miodu
Przygotowanie: 1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Buraki umyj, zawiń oddzielnie w folię aluminiową. Włóż je do piekarnika i piecz ok. 50 minut. Gdy ostygną, obierz i pokrój w cząstki.
2. Porwij mięso kurczaka na drobne kawałki. Umyj i dokładnie osusz zieleninę. Cebulę obierz i pokrój w cieniutkie krążki. Orzechy pokrój i podpraż na suchej patelni.
3. Ułóż buraki i mięso na półmisku. Obsyp je zieleniną i cebulą.
4. Wymieszaj oliwę, ocet winny, musztardę oraz miód. Polej dressingiem sałatkę. Pokrój ser w kawałki i rozłóż je na wierzchu sałatki. Posyp uprażonymi orzechami.