Pomidory zapiekane

Z mięsem mielonym.

Składniki na 8 porcji:

Reklama

- 1 cebula, ząbek czosnku, olej,
- 50 dag mielonego mięsa,
- słodka mielona papryka, sól,
- 8 pomidorów, 10 dag sera gouda,
- kostka rosołowa, oregano,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego.

Przygotowanie:

Czosnek rozgnieść, cebulę pokroić w kostkę. Mięso mielone usmażyć z cebulą oraz czosnkiem. Dodać sól, pieprz, paprykę i oregano. Pomidory umyć, ściąć wierzchy, wydrążyć środki. Zagotować pół litra wody, wrzucić do niej kostkę rosołową, koncentrat pomidorowy, wydrążony z pomidorów miąższ. Wymieszać wszystko i gotować ok. 2 minuty. Pomidory wypełnić farszem mięsnym. Potem ułożyć je w żaroodpornej formie, podlać przygotowanym sosem pomidorowym. Wierzchy pomidorów posypać startym żółtym serem. Następnie wstawić je do piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 200 st. C. Danie podawać posypane posiekaną bazylią.
Czas przygotowania 30 minut

Dowiedz się więcej na temat: mięso mielone | pomidory

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje