Zapiekanka brokułowo-marchewkowa

Jedz więcej warzyw!

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g brokułów
  • 375 g marchewki
  • 500 g ziemniaków
  • sól
  • 1 szalotka lub cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 lisków mięty
  • 50 g masła
  • pół łyżeczki suszonego rozmarynu
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • 20 g maki
  • 0,25 l mleka
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka bulionu instant
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • Tłuszcz do formy
Przygotowanie:

Reklama

Warzywa umyć, obrać. Marchewkę pokroić w grube plastry, ziemniaki na kawałki, brokuły podzielić na różyczki. Marchewkę i ziemniaki wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 10 minut. Po 5-6 minutach dodać brokuły. Warzywa odcedzić i umieścić w natłuszczonej formie.

Szalotkę pokroić na drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Listki mięty pokroić. 30 g tłuszczu roztopić w rondelku i przesmażyć cebulę, czosnek, rozmaryn tymianek i miętę. Wmieszać mąkę, a następnie mleko (cały czas mieszając). Jogurt wymieszać z żółtkami i również dodać, nie doprowadzać do wrzenia. Doda 2 łyżki parmezanu, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i bulionem. Wlać do warzyw, posypać bułką i pozostałym parmezanem oraz pozostałym masłem pokrojonym w płatki. Zapiekać w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 30-40 minut. Dekorować świeżymi ziołami.

Czas przygotowania: 90 minut

  • Jedna porcja zawiera: 1680 kJ/401 kcal

Dowiedz się więcej na temat: potrawy wegetariańskie | zapiekanka | ziemniaki | brokuły | marchew

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje