Zupa ziemniaczana z orzeszkami ziemnymi
Prosty pomysł, oryginalny efekt .
Składniki:
- 750 g ziemniaków
- 1 cebula
- łyżka masła
- 3-4 łyżki masła orzechowego
- 1 l bulionu
- 30 g orzechów ziemnych
- por
- 1 łyżka oleju
- 100 g kabanosów
- 100 g śmietany
- sól, chili
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić na małe kawałki, cebulę pokroić w kostkę. Masło roztopić w rondelku, przesmażyć ziemniaki, dodać masło orzechowe, wlać bulion. Gotować ok. 20 minut. Orzeszki posiekać, uprażyć na patelni bez tłuszczu, pora pokroić w krążki. Kabanosy pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na patelni. Zupę zmiksować. Dodać śmietanę, doprawić solą i chili. Dodać pora, orzeszki i kabanosy. Można dekorować odrobiną chili.
Czas przygotowania: 45 minut
Jedna porcja zawiera: 2140 kJ/511 kcal