Ciasteczka dyniowe z ciecierzycą
Aromatyczne i zdrowe

Składniki
- 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 1 szklanka purée z dyni
- 1/4 szklanki masła orzechowego
- 1/2 szklanki cukru lub 2/3 szklanki ksylitolu
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki soli
- aromat waniliowy
- 2 łyżki posiekanych pestek dyni
Sposób przygotowania
Ciecierzycę zmiksuj. Dodaj resztę składników i również zmiksuj. Całość schłodź w lodówce przez ok. 1 godz. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni C. Masę nakładaj łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy (ciastka urosną!). Posyp pestkami dyni. Piecz ok. 30 minut.