Ryż po meksykańsku z kurczakiem

Szybki obiad.


Składniki:

Reklama

  • 8 podudzi z kurczaka
  • sól, pieprz, słodka papryka,
  • 500 g marchewki,
  • 1 cebula, 1 ząbek czosnku,
  • papryczka chili,
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 250 ryżu
  • 500 g opakowanie pomidorów w kawałkach
  • 1 l bulionu
  • pęczek pietruszki
  • 300 g mrożonego groszku
  • 150 g czarnych oliwek w plasterkach
  • pieprz cayenne
 

Przygotowanie:

Podudzia natrzeć solą, pieprzem i słodką papryką, ułożyć na wyłożonej papierem blasze i piec w 200 st. C przez 45 minut

Marchewkę i chili pokroić w plastry, cebulę i czosnek w kostkę. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę i czosnek, po3 minutach dodać marchewkę. Dodać ryż i przecier pomidorowy. Wlać pomidory i bulion gotować 25 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodać groszek i oliwki, doprawić pieprzem cayenne. Dodać posiekaną pietruszkę. Podawać z podudziami z kurczaka.

Dowiedz się więcej na temat: Ryż po meksykańsku z kurczakiem

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje