Sałatka rosyjska

Doskonała zakąska.


Składniki na 4 porcje:

Reklama

  •  600 g ziemniaków
  • 3 jajka
  • 250 g marchewki
  • sól
  • 100 g mrożonego groszku
  • 100 g ogórków konserwowych
  • główka sałaty
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • 1-2 łyżki octu winnego
  • pieprz
  • 1-2 łyżeczki cukru

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, obrać. Jedno jajko (do dekoracji) rozkroić na 8 części, resztę jajek pokroić w kostkę. Marchewki obrać i gotować w osolonym wrzątku 4 minuty, po 2 minutach dodać groszek. Ogórki pokroić w półplasterki, liście sałaty potargać na mniejsze kawałki. Na sos: wymieszać majonez, śmietanę i 4-6 łyżek wody spod ogórków. Doprawić octem, solą, pieprzem i cukrem. Wszystkie składniki sałatki wymieszać.


Czas przygotowania: 45 minut

Jedna porcja zawiera: 2050 kJ/490 kcal


Dowiedz się więcej na temat: sałatka | jaja

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje