Jak przechowywać warzywa, by nie traciły wartości

Pomidorów nie przechowuj w lodówce - szybciej się zepsują
Pomidorów nie przechowuj w lodówce - szybciej się zepsują 123RF/PICSEL
  • Pomidory, ogórki, papryka, cukinia w lodówce szybciej się psują. Najbardziej służy im temperatura ok. 7 stopni.
  • Nie kładźmy przy pomidorach i papryce zielonych warzyw (ogórków, sałaty, brokułów), bo szybko zżółkną i się zepsują.
  • Ziemniaki w lodówce nabiorą słodkiego smaku. Najlepiej przechowywać je w piwnicy lub ciemnej szafce.
  • W lodówce dobrze przechowują się warzywa korzenne, np. marchew, pietruszka, seler. A także por, sałata, kapustne.
  • Wszystkie warzywa po przekrojeniu trzeba przechowywać w lodówce - to powstrzyma ich gnicie.
Od roweru do limuzyny
Dobry Tydzień
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?