Jak wykorzystać wodę po ugotowanym ryżu?

Uwielbiasz ryż i dobrze wiesz, że ma zbawienny wpływ na twoje zdrowie. Na dodatek jest niskokaloryczny i świetnie smakuje zarówno na słodko, jak i w tradycyjnym wydaniu z mięsnymi dodatkami. Ale czy zastanawiałaś się kiedykolwiek, jakie właściwości ma woda po ugotowanym ryżu?

Oto kilka sprawdzonych patentów na jej wykorzystanie!

Reklama

Co zawiera?

Woda po ugotowanym ryżu to bogactwo witamin z grupy B, potasu, żelaza i kwasu foliowego. W jej składzie znajduje się też mnóstwo magnezu i cynku. Wszystkie witaminy i minerały pomagają wzmacniać organizm, działają kojąco na skórę. Są też idealnym, naturalnym suplementem diety dla osób z chorobami przewodu pokarmowego, kobiet oczekujących dziecka i karmiących matek.

To także prawdziwa "białkowa bomba" - w składzie ryżowej wody znajduje się aż osiem rodzajów aminokwasów, które w znacznym stopniu wpływają na regenerację tkanek w całym organizmie - począwszy od kluczowych narządów (jak serce, wątroba czy żołądek) na skórze kończąc.

Jak przygotować odżywczą wodę?

Dobry gatunkowo, pozbawiony pestycydów i podejrzanych dodatków ryż znajdziesz w sklepie ekologicznym (jeśli nie jest ci po drodze do eko-marketu, szukaj na półkach produktów z oznaczeniami ekologicznych upraw). Przed zagotowaniem wypłucz dokładnie sporą ilość ryżu (im większa porcja, tym silniejsze właściwości wody), zamocz go w naczyniu z wodą i odczekaj kilkanaście minut. Po tym czasie zagotuj ryż dwukrotnie (odlewając wcześniejszą porcję wody). Gdy ryż napęcznieje, odlej gorącą wodę do miseczki i poczekaj aż ostygnie. Płyn możesz przechowywać w lodówce do maksymalnie trzech dni po gotowaniu.

Dla urody i dla zdrowia: Zastosowanie wody po ryżu

Domowe kosmetyki na bazie wody ryżowej
Świetnie sprawdzą się w przypadku mocno podrażnionej skóry twarzy. Łagodzą też ból i ropne zmiany, które często towarzyszą ostrym zmianom w atopowym zapaleniu skóry. Kąpiele z dodatkiem wody po gotowanym ryżu zmiękczają i wygładzają przesuszone ciało - szczególnie w najbardziej newralgicznych miejscach, jak kolana, łokcie czy podeszwy stóp. Woda ryżowa pomaga też zmniejszyć plamy i przebarwienia na twarzy, ujędrnia skórę i pomaga oczyszczać pory.

Dla mocnych i lśniących włosów
Azjatki wykorzystują wodę po ryżu do przygotowania odżywczych i zmiękczających płukanek do włosów. Wystarczy raz dziennie zamoczyć lub przepłukać sporą ilością płynu osłabione i zniszczone pasma pod prysznicem. Jeśli czas ci pozwala, możesz "przytrzymać" miksturę na włosach i skóry głowy przez kilka minut. Przyspieszy to końcowy efekt w postaci łatwo rozczesujących się i wygładzonych kosmyków.

Woda ryżowa a zdrowie
Napój przygotowany na bazie wody po ryżu to dobry sposób na dolegliwości trawienne. Witaminy i minerały w nim zawarte regulują perystaltykę jelit, pomagają zapobiegać zapaleniu żołądka. Ma też działanie zapierające i ochronne dla przewodu pokarmowego na wypadek pojawienia się biegunki.

Picie wody po ryżu polecane jest również kobietom w ciąży i w okresie laktacji. Kwas foliowy i witaminy z grupy B chronią płód przed wadami wrodzonymi, usprawniają pracę gruczołów piersiowych i podnoszą jakość naturalnego pokarmu matki.

Atomizer ze świeżo przygotowaną woda ryżową warto mieć pod ręką również na plaży lub w upalne dni w mieście. Płyn ma duże właściwości neutralizujące promieniowanie UVA i UVB, to z kolei chroni delikatną skórę twarzy przed fotostarzeniem.

Napój z ryżu przypadnie go gustu osobom, które kochają aktywny styl życia i spędzają mnóstwo czasu na siłowniach. Dzięki sporej ilości białka pomaga regenerować mięśnie i zmniejsza uczucie wyczerpania nawet po intensywnym wysiłku. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje