Świąteczny stół - tradycyjny, praktyczny i modny

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć tradycyjnego sianka i opłatka. Modnym uczynimy go decydując się na połączenie złota ze srebrem, elegancji dodadzą ozdobne pierścienie na serwetach, zaś praktycznym rozwiązaniem będzie postawienie na nim wazy do zupy.

Niewielu z nas może sobie pozwolić na taki luksus, aby ktoś nam pomagał podczas kolacji wigilijnej i podawał potrawy do stołu - wówczas gospodarze wraz z gośćmi mogą spokojnie siedzieć, zajadać i cieszyć się świątecznym klimatem.

Reklama

Większość z nas samodzielnie będzie podawać do stołu, więc - jak radzi Adam Rzadek, właściciel salonu Archidzieło - najlepiej jest podać wszystko na półmiskach na raz, aby oszczędzić sobie biegania z talerzami z kuchni. "Wówczas każdy z gości nakłada sobie to, na co ma ochotę i może spróbować wszystkich potraw" - mówi.

A propos 12 potraw - czy wszystkie od razu powinny znaleźć się na stole? Zdaniem Rzadka, powinny, gdyż wtedy wszyscy mogą spokojnie siedzieć przy stole i nikt nie musi się martwić, że coś jeszcze czeka w piekarniku. "Nawet, jeśli coś ostygnie, to chyba nie jest to najważniejsze - najważniejsze, żeby ludzie dobrze się bawili i miło spędzili sobą czas" - przekonuje.

Oprócz tego, co znajdzie się na talerzu, warto zadbać o to, na czym podamy te potrawy. Jak zauważa Rzadek, właściwie każdy ma taką specjalną zastawę, którą zwykle wyciąga na wielkie okazje i taką okazją są właśnie święta. "Taka zastawa często ma wiele elementów, takich, jak talerzyk do pieczywa i masła, talerzyk zakąskowy, talerzyk do deseru, oczywiście talerz do zupy, podtalerz, który coraz częściej się stosuje, sztućce - oczywiście nie zawsze muszą to być sztućce do ryb, bo do ryb coraz częściej stosuje się po prostu zwykłe obiadowe; są też sztućce przekąskowe" - wylicza i przyznaje, że choć jest tego sporo, nie ma co się tym stresować, w końcu liczy się świąteczna atmosfera.

Efektownym trendem, jeśli chodzi o kolorystykę wydaje się być - podobnie jak w przypadku biżuterii - łączenie złota ze srebrem. "Złoto jest genialnym materiałem, hitem ostatnich kilku sezonów. Naprawdę dobrze wygląda połączenie srebra ze złotem - mimo tego, że kiedyś mówiło się, że nie wolno - można i jak najbardziej dobrze to wygląda" - przekonuje.

Na świątecznym stole nie może zabraknąć serwetek czy serwet. Co zrobić, aby wyglądały odświętnie? "Takim bardzo eleganckim rozwiązaniem są opaski na serwetki, które można spotkać w wielu kształtach i kolorach. Tak przygotowane serwetki zawsze dobrze się prezentują. Wystarczy tylko je zrolować czy złożyć" - radzi.

Zdaniem Rzadka w święta pomocna będzie waza, w której zupę można podać bezpośrednio stawiając na stole. Jeśli chodzi o dodatkowe elementy ozdobne stołu, muszą się na nim znaleźć świece. "Bardzo często stosuje się świece przy każdym nakryciu, która też pięknie tworzy świąteczny nastrój. Oczywiście, na stole nie może zabraknąć tradycyjnych elementów, typu sianko, musi być też opłatek" - kwituje. (PAP Life)

autorka: Paulina Persa

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje