Świąteczne ciasteczka z różnych stron świata

Podajemy przepisy na najlepsze świąteczne ciasteczka z 12 krajów świata.

Francuskie czekoladowe makaroniki

Składniki na 40-45 sztuk:
- 400 g cukru pudru,
- 25 g mąki,
- 50 g kakao,
- 100 g mielonych migdałów bez skórki,
- 4 białka z jajka,
- szczypta soli,
- 150 g gorzkiej czekolady,
- 100 g śmietany
Przygotowanie:
Cukier puder, mąkę i kakao przesiać do miski, wymieszać. Dodać migdały. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę. Wszystko delikatnie wymieszać. Masę nałożyć do rękawa cukierniczego i na wyłożonej papierem blasze co 5 cm wyciskać małe porcje. Piec w nagrzanym do 200 st. Piekarniku ok 12 minut (nie otwierać piekarnika podczas pieczenia).
Czekoladę posiekać. Śmietanę zagotować, zdjąć z ognia i rozpuścić w niej czekoladę. Na makaroniki nakładać nieco masy i przykrywać drugim ciastkiem. Lekko docisnąć.
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 330 kJ/79 kcal

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje