czerwone mięso
- Wszystkie (20)
- Artykuły (20)
Artykuły (20)
-
Czerwone mięso zwiększa ryzyko raka jelita i żołądka? Naukowcy ostrzegają
- Czwartek, 26 maja 2022 (16:20)
Czerwone mięso od wielu lat jest przedmiotem badań naukowców, lekarzy i dietetyków. Jedni przekonują, że jest tak groźne, iż najlepiej byłoby całkowicie wykluczyć je z diety, inni...czerwone mięso -
Polacy kupują coraz mniej mięsa. Rośnie popularność roślinnych zamienników
- Piątek, 8 października 2021 (18:45)
-
Dlaczego czerwone mięso jest niezdrowe?
- Poniedziałek, 5 października 2020 (11:31)
Światowa Organizacja Zdrowia umieściła czerwone mięso na liście substancji potencjalnie rakotwórczych. Okazuje się, że częste spożywanie wieprzowiny, wołowiny, baraniny czy cielęciny,...czerwone mięso -
Czy warto jeść czerwone mięso?
- Wtorek, 26 maja 2020 (10:08)
Od lat toczy się spór co do tego, czy czerwone mięso jest zdrowe, czy szkodzi zdrowiu. Dietetycy i lekarze zalecają unikać go w diecie i ostrzegają, że może znacząco przyczyniać się do...czerwone mięso -
Gęsina: Tłusta, ale zdrowa. Obniża cholesterol, świetnie działa na mózg
- Środa, 6 listopada 2019 (14:13)
Gęsina w opinii zdecydowanej większości - i pewnie głównie z racji dużej kaloryczności - uchodzi za mięso kulinarnie nieatrakcyjne i sukcesywnie przegrywa w starciu z arcypopularnym w...czerwone mięso, gęsina -
Uważaj, może być szkodliwe
- Niedziela, 29 września 2019 (11:03)
Kobiety, które nie jedzą czerwonego mięsa, są w znacznie mniejszym stopniu narażone na rozwój raka końcowego odcinka jelita grubego - wynika z badań przeprowadzonych w Wielkiej Brytanii i...czerwone mięso -
Czerwone mięso: Zdrowe czy nie? Co w nim znajdziemy?
- Poniedziałek, 9 września 2019 (14:30)
Spożycie wołowiny i wieprzowiny na stale wpisało się w gusta kulinarne Polaków. Czerwone mięso stanowi wspaniałe źródło cennych wartości odżywczych. Nasze popędy hamują lekarze i...czerwone mięso -
Zamiana czerwonego mięsa na drób w diecie może obniżać ryzyko raka piersi
- Poniedziałek, 19 sierpnia 2019 (13:23)
Wyniki badania z udziałem ponad 40 tys. kobiet sugerują, że jedzenie czerwonego mięsa podwyższa zagrożenie rakiem piersi, a spożywanie drobiu je obniża. Paniom gustującym w wołowinie czy...czerwone mięso, drób -
Mięso najgorszej i najlepszej jakości: Jak rozpoznać?
- Czwartek, 16 maja 2019 (15:20)
Statystyczny Polak zjada około 60-70 kilogramów mięsa rocznie (a dokładniej około 40 kg wieprzowiny i 20 kg drobiu). Tymczasem Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) bije na alarm – to...czerwone mięso -
Plasterek bekonu zwiększa ryzyko raka
- Poniedziałek, 22 kwietnia 2019 (17:50)
Spożywanie nawet niewielkich ilości czerwonego i przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego – sugerują badania brytyjskich specjalistów opublikowane przez...bekon, czerwone mięso -
Szkodzi nawet w niewielkich ilościach
- Wtorek, 9 kwietnia 2019 (06:27)
Spożywanie czerwonego i przetworzonego mięsa - nawet w małych ilościach - może zwiększać ryzyko śmierci z powodu wszystkich przyczyn, a zwłaszcza chorób układu krążenia - dowodzą naukowcy...czerwone mięso -
Szkodliwość czerwonego mięsa potwierdzona
- Piątek, 24 sierpnia 2018 (09:28)
Kobiety, które nie jedzą czerwonego mięsa, są w znacznie mniejszym stopniu narażone na rozwój raka końcowego odcinka jelita grubego - wynika z badań przeprowadzonych w Wielkiej Brytanii.czerwone mięso