Spożywcze upiększacze - żywność funkcjonalna w służbie pięknej skóry

Żywność funkcjonalna zyskuje coraz większe znaczenie. Jak wskazuje dietetyk Amy Shah niektóre produkty można traktować, jako kosmetyki. Dietetyk zdradza pięć produktów, które zapewniają piękną, promienną i odmłodzoną skórę.

"Wierzę, że suplementy, różnorodne produkty nigdy nie będą tak dobre dla naszej skóry jak żywność funkcjonalna. Oto lista pięciu produktów, które znacznie poprawiają wygląd skóry - zmniejszają pory, sprawiają, że skóra jest promienna, oczyszczona" - zdradza dietetyk Amy Shah.

Reklama

Na pierwszym miejscu jej spożywczych upiększaczy znalazły się warzywa kapustne. Zatem jak wskazuje Shah w codziennej diecie powinno znaleźć się miejsce dla takich warzyw jak kalafior, jarmuż, brokuły, rukola, brukselka.

"Warzywa kapustne są niczym gwiazdy rocka dla naszej urody. Cenne są ich właściwości równoważące hormony; antocyjany, które pomagają niwelować stany zapalne i równoważą florę jelitową.

Kolejnym składnikiem, na który warto zwrócić uwagę jest Ashwagandha, czyli indyjski żeń szeń. "To zioło lecznicze, pracując na poziomie tarczycy i kortyzolu, pomaga utrzymać hormony w ryzach. Kiedy hormony są szczęśliwe, skóra też" - wyjaśnia dietetyk na łamach "Mind body green".

Jagody to prawdziwa skarbnica przeciwutleniaczy, a także, jak podkreśla ekspert, bogate są w bioaktywne związki zwalczające choroby; badania sugerują, że zapobiegają one zaburzeniom zapalnym, chorobom sercowo-naczyniowym i mogą zmniejszać ryzyko różnych nowotworów. Według badań opublikowanych w "International Journal of Molecular Sciences", jagody naprawiają uszkodzenia oksydacyjne.

"Wybierając jagody, wybierz te o żywych kolorach - jagody, jeżyny i maliny. W połączeniu z witaminami, składnikami odżywczymi i błonnikiem mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu LDL (złego). Jagody zawierają kwas elagowy, który pomaga zmniejszyć rozkład kolagenu w miarę starzenia się, co pozwala zachować elastyczność skóry" - tłumaczy Amy Shah.

Do listy produktów, które sprzyjają poprawie wyglądu naszej skóry warto dopisać również ocet jabłkowy i żywność fermentowaną. Istotnymi składnikami są również te bogate w witaminę D.

"Witamina D jest kluczowa dla odnowy komórek skóry. Bez jej odpowiedniej dawki skóra staje się cieńsza i bardziej sucha - jest, zatem niezbędna dla utrzymania pięknej skóry. Pokarmy bogate w witaminę D to m.in. jajka, sardynki, łosoś, tuńczyk i grzyby" - zdradza ekspert. (PAP Life)

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje