Usta zimą

Wymagają szczególnej troski, bo ich naskórek jest bardzo delikatny i wrażliwy na czynniki zewnętrzne.

O tej porze roku chronimy głowy czapkami, dłonie rękawiczkami, na twarze nakładamy kremy. A o wargach często zapominamy. Przypominają więc o sobie pierzchnięciem, łuszczeniem się, pękaniem. Nie służą im niskie temperatury (nie tylko te poniżej zera), zimny wiatr, a także ostre słońce, które odbija się od śniegu. Z kolei centralne ogrzewanie i suche powietrze w pomieszczeniach sprawiają, że usta szybko wysychają. Dbajmy więc o odpowiednią temperaturę i wilgotność, np. stosując nawilżacze. Pijmy dużo płynów. Przed pójściem spać smarujmy usta grubszą warstwą natłuszczającego kosmetyku. Wcześniej dobrze jest wykonać masaż warg, który pobudzi krążenie, a tym samym usprawni cyrkulację krwi, odżywiając usta. Można użyć do masażu miękkiej szczoteczki do zębów (o ile na ustach nie ma ranek).

Reklama

Usta mają minimalną ilość gruczołów łojowych. Są więc praktycznie pozbawione naturalnego nawilżania. Dlatego przed każdym wyjściem na dwór (nawet gdy nie ma mrozu), ale też w domu, smarujmy je balsamem czy pomadką. Im grubsza warstwa natłuszczająca, tym lepsza ochrona. Podczas pobytu na dworze możemy ponawiać aplikację wedle potrzeby. Nie powinien być to kosmetyk na bazie wody, lecz np. wazeliny, parafiny, wosku pszczelego, lanoliny, oleju naturalnego czy masła shea itp. Te składniki pomagają zatrzymać wodę w naskórku. Dobre są preparaty z wyciągiem z aloesu. Nie stosujmy balsamów i pomadek o płynnej konsystencji i zawierających alkohol (wysusza). A jeżeli chcemy użyć kolorowej pomadki, jako podkład zaaplikujmy sobie natłuszczający, bezbarwny preparat. Przy ostrym słońcu warto stosować kosmetyki do ust z filtrem UV.

Wargom szkodzi oblizywanie ich na wietrze i mrozie. Wilgoć sprzyja pierzchnięciu. Ślina zawiera enzymy, które mogą dodatkowo podrażniać naskórek. Złym nawykiem jest też obgryzanie skórek ze spierzchniętych warg: to pogłębia bolesne ranki.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje