Czego nie łączyć
Spożywanie nawet zdrowych produktów nie zawsze jest... zdrowe. Może się tak zdarzyć np. wtedy, kiedy źle je ze sobą skomponujemy.
Herbata ułatwia trawienie, działa moczopędnie, chroni przed próchnicą. W jej listkach znajduje się glin, który jest nieprzyswajalny i wydalany przez organizm. Kiedy jednak substancja ta połączy się z sokiem cytryny, powstaje cytrynian glinu, który odkłada się w mózgu i prowadzi m.in. do choroby Alzheimera.
Nasza rada: Herbatę pijmy bez cytryny. Jej smak możemy wzbogacić syropem z pigwy lub sokiem z dzikiej róży lub malin.
Kawa lub herbata do twarożku, jogurtu, sera żółtego nie są wskazane. Zawarty w nich kwas szczawiowy wiąże się z wapniem z nabiału, tworząc szczawiany, które odkładają się jako kamienie w drogach moczowych. A związany wapń nie może być wykorzystany przez organizm.
Nasza rada: Do nabiału pijmy herbaty ziołowe, soki. Jeśli pijemy herbatę czy kawę, to z mlekiem. Kwas szczawiowy zwiąże wapń z mleka, a wapń z sera zostanie wchłonięty przez organizm.
Ryby to źródło białka i przyjaznych dla mózgu, oczu, serca, skóry i stawów kwasów omega-3. Ich działanie mogą zaburzyć kwasy omega- 6. Najwięcej jest ich w oleju słonecznikowym i kukurydzianym. One też są zdrowe: wzmacniają układ nerwowy, odżywiają skórę, włosy i paznokcie. Ale podczas smażenia mogą zredukować działanie omega-3.
Nasza rada: Ryby pieczmy w folii, grillujmy lub gotujmy - takie są najzdrowsze.
Kapusta, brukselka, kalafior, kalarepa to źródła wit. C i E, sodu, potasu, siarki. Warzyw tych jednak nie należy łączyć z rybami morskimi i owocami morza (to bogate źródła jodu). Zawierają bowiem substancje wiążące jod, co uniemożliwia jego wchłanianie.
Nasza rada: Ryby jedzmy z sałatą, a warzywa kapustne z mięsem. Zawarta w nich witamina C wspomaga przyswajanie żelaza, którego w mięsie jest bardzo dużo.
Pomidor zawiera cenny likopen (działa antynowotworowo), wit. A (chroni oczy), potas (niezbędny dla serca) i sporo wit. C (wzmacnia odporność). Gdy jednak połączymy go z surowym ogórkiem, ten ograbi go z witaminy C. A to za sprawą enzymu askorbinazy. Ogórek utleni też wit. C w papryce, cebuli, sałacie, cykorii, natce pietruszki, jeśli znajdzie się z nimi w jednej misce.
Nasza rada: Główne zalety ogórka to walory smakowe i niska kaloryczność. Gdy mamy na niego ochotę, zjedzmy go oddzielnie.
W tej parze tym "złym" jest pomidor. Oprócz wielu zalet ma jedną wadę: silnie działające kwasy, które mogą nawet podrażnić błonę śluzową żołądka osób z chorobą wrzodową. Kwasy te wchodzą w reakcję z wapniem (głównym składnikiem np. białego sera), podczas której dochodzi do wytworzenia się nierozpuszczalnych kryształków. Odkładają się one w stawach, blokują je i przysparzają bólu podczas poruszania się.
Nasza rada: Najlepszym towarzystwem dla pomidora jest oliwa i bazylia.
Wołowina, wieprzowina, wątróbka, dziczyzna to źródło białka, cynku, witaminy B12 i przeciwdziałającego anemii żelaza. Gdy jednak do mięsa wypijemy dużo czerwonego wina, żelazo nie zostanie dobrze wchłonięte. A to za sprawą garbników w winie, wyczuwanych na języku jako cierpkie i ściągające. Garbniki są też w kawie i herbacie - pijmy je więc 2 godziny po zjedzeniu steku czy kotleta mielonego.
Nasza rada: Potrawy mięsne najlepiej serwować z wodą mineralną.