× m.interia.pl

Korzystasz z urządzenia mobilnego? Wybróbuj wersję Interii,
zaprojektowaną specjalnie dla Twojego urządzenia.

Reklama

Czego nie łączyć

Ten artykuł możesz przeczytać również w wersji mobilnej »

Spożywanie nawet zdrowych produktów nie zawsze jest... zdrowe. Może się tak zdarzyć np. wtedy, kiedy źle je ze sobą skomponujemy.

Zdjęcie

Połączenie pomidora i ogorka jest popularne, ale niekorzystne /© Panthermedia
Połączenie pomidora i ogorka jest popularne, ale niekorzystne
/© Panthermedia

Herbaty z cytryną

Herbata ułatwia trawienie, działa moczopędnie, chroni przed próchnicą. W jej listkach znajduje się glin, który jest nieprzyswajalny i wydalany przez organizm. Kiedy jednak substancja ta połączy się z sokiem cytryny, powstaje cytrynian glinu, który odkłada się w mózgu i prowadzi m.in. do choroby Alzheimera.

Reklama

Nasza rada: Herbatę pijmy bez cytryny. Jej smak możemy wzbogacić syropem z pigwy lub sokiem z dzikiej róży lub malin.

Herbaty i kawy z nabiałem

Kawa lub herbata do twarożku, jogurtu, sera żółtego nie są wskazane. Zawarty w nich kwas szczawiowy wiąże się z wapniem z nabiału, tworząc szczawiany, które odkładają się jako kamienie w drogach moczowych. A związany wapń nie może być wykorzystany przez organizm.

Nasza rada: Do nabiału pijmy herbaty ziołowe, soki. Jeśli pijemy herbatę czy kawę, to z mlekiem. Kwas szczawiowy zwiąże wapń z mleka, a wapń z sera zostanie wchłonięty przez organizm.

Ryb z olejem

Ryby to źródło białka i przyjaznych dla mózgu, oczu, serca, skóry i stawów kwasów omega-3. Ich działanie mogą zaburzyć kwasy omega- 6. Najwięcej jest ich w oleju słonecznikowym i kukurydzianym. One też są zdrowe: wzmacniają układ nerwowy, odżywiają skórę, włosy i paznokcie. Ale podczas smażenia mogą zredukować działanie omega-3.

Nasza rada: Ryby pieczmy w folii, grillujmy lub gotujmy - takie są najzdrowsze.

Kapustnych z rybami

Kapusta, brukselka, kalafior, kalarepa to źródła wit. C i E, sodu, potasu, siarki. Warzyw tych jednak nie należy łączyć z rybami morskimi i owocami morza (to bogate źródła jodu). Zawierają bowiem substancje wiążące jod, co uniemożliwia jego wchłanianie.

Nasza rada: Ryby jedzmy z sałatą, a warzywa kapustne z mięsem. Zawarta w nich witamina C wspomaga przyswajanie żelaza, którego w mięsie jest bardzo dużo.

Pomidora z ogórkiem

Pomidor zawiera cenny likopen (działa antynowotworowo), wit. A (chroni oczy), potas (niezbędny dla serca) i sporo wit. C (wzmacnia odporność). Gdy jednak połączymy go z surowym ogórkiem, ten ograbi go z witaminy C. A to za sprawą enzymu askorbinazy. Ogórek utleni też wit. C w papryce, cebuli, sałacie, cykorii, natce pietruszki, jeśli znajdzie się z nimi w jednej misce.

Nasza rada: Główne zalety ogórka to walory smakowe i niska kaloryczność. Gdy mamy na niego ochotę, zjedzmy go oddzielnie.

Pomidora z twarogiem

W tej parze tym "złym" jest pomidor. Oprócz wielu zalet ma jedną wadę: silnie działające kwasy, które mogą nawet podrażnić błonę śluzową żołądka osób z chorobą wrzodową. Kwasy te wchodzą w reakcję z wapniem (głównym składnikiem np. białego sera), podczas której dochodzi do wytworzenia się nierozpuszczalnych kryształków. Odkładają się one w stawach, blokują je i przysparzają bólu podczas poruszania się.

Nasza rada: Najlepszym towarzystwem dla pomidora jest oliwa i bazylia.

Mięsa z czerwonym winem

Wołowina, wieprzowina, wątróbka, dziczyzna to źródło białka, cynku, witaminy B12 i przeciwdziałającego anemii żelaza. Gdy jednak do mięsa wypijemy dużo czerwonego wina, żelazo nie zostanie dobrze wchłonięte. A to za sprawą garbników w winie, wyczuwanych na języku jako cierpkie i ściągające. Garbniki są też w kawie i herbacie - pijmy je więc 2 godziny po zjedzeniu steku czy kotleta mielonego.

Nasza rada: Potrawy mięsne najlepiej serwować z wodą mineralną.

Artykuł pochodzi z kategorii: Diety

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

Reklama

Skomentuj artykuł: Czego nie łączyć

Przejdź do forum »

Wyróżnij ten komentarz spośród pozostałych, niech zobaczą go wszyscy!

Aby wyróżnić ten komentarz

wyślij SMS o treści KOLOR na numer

70040

I wpisz otrzymany kod w polu poniżej

Ok

Koszt całkowity SMS 0,62 PLN Nota prawna

? O co chodzi z wyróżnieniem

Wasze komentarze (48)

Dodaj komentarz
barmanos

~barmanos -

Co do wina - każde wino pasuje do całkowicie innych potraw, trzeba tylko sensownie to dopasować, wiedzieć na czym to dokładnie polega. Prawda jest taka, że najlepiej udać się do sklepu winiarskiego, choćby Centrum Wina, tam bez problemów można to załatwić. I wcale nie jest tak, że porządne wino musi od razu bardzo dużo kosztować - fajne wina kupicie nawet za 20 złotych.

męszczyzna

~męszczyzna -

Też już słyszałem, by np nie łączyć ogórka z pomidorem, ale jest do dość popularny dodatek do wszelakich sałat m.in. w kuchni śródziemnomorskiej, czy azjatyckich.

dietetyk

~dietetyk -

Szkoda, że nikt nie podpisuje się pod takimi artykułami. Osoba taka "wie, że dzwonią, ale nie wie w którym kościele". Radzę czytać na temat zdrowia i odżywiania na poważnych portalach.

Gość -

idiotyzmy... nie wiem kto to wymyśla, a portal po co upublicznia....

Zorientowany

~Zorientowany -

Najlepiej szprot w pomidorach z puszki i surowe mleko. Murowane. Trzyma 3 dni!

luzak35

~luzak35 -

mój dziadek jadał chleb z pomidorem i z ogórkiem, mój ojciec jada to i ja będę tak jadał ;-) I nikt mnie nie przekona że to niezdrowe połączenie :-)

Gość -

z tym winem to cos nie tak ,bo we wloszech do obiadu wypijaja wino jak smaza to na oleju tylko krotko i zyja bardzo dlugo (100 lat to nie jakies cudo )

xxx41

~xxx41 -

Moja koleżnka z pracy się odchudza,drastyczną dietę stosuje,ważyła ok 90kg,w ciągu 3 tygoni schudła 9kg,widać u niej efekty,czy ona wogóle coś je,twierdzi że tak,mówi nam że nie czuje głodu,chyba nam kłamie,odczuwamy wrażenie że dzieje się z nią coś nie dobergo,

mixter

~mixter -

a ja proponuję kiełbasę popić mlekiem i do tego jabłko na deser :) Emocji nie zabraknie

as

~as -

tzn.,że umrę zdrowa

Reklama