Reklama

Jarmuż – rodzimy, lokalny superfood

Chyba każdy miłośnik zdrowego stylu życia słyszał o jarmużu. To „rozczochrane” zielone warzywo, o charakterystycznej kędzierzawej strukturze liści, ma ogromny ładunek dietetyczny, a do tego świetnie smakuje i może być przygotowywane na wiele sposobów.

Zielone liście jarmużu to nasze swojskie, polskie superfood. Idealnie wpisuje się on w zdrową modę na zielone. Jego liście świetnie sprawdzają się na surowo - wtedy nie tracą cennych wartości odżywczych. Można je dodawać  na przykład do zdrowych koktajli, smoothie albo pożywnych sałatek. Warto jednak zrezygnować z łodygi, która może być gorzka i twarda.

Jarmuż to warzywo niskokaloryczne, beztłuszczowe, ale bogate w błonnik. Zawiera bardzo dużo żelaza oraz witaminy C - idealne połączenie dla osób zmagających się z nawracającą anemią. Więcej witaminy C ma tylko papryka i natka pietruszki. Ponadto witamina K zawarta w dużych ilościach w jarmużu wpływa korzystanie na stan kości i ma działanie antynowotworowe oraz zapewnia prawidłową krzepliwość krwi. Jednak ze względu na wysoki poziom tej witaminy jarmuż nie powinien być spożywany przez osoby biorące leki rozrzedzające krew.

Reklama

Swoje właściwości antynowotworowe jarmuż zawdzięcza obecności związku o nazwie sulforafan, który występuje również w innych warzywach kapustnych oraz brokułach. Jest to siarkoorganiczny związek chemiczny, który wspomaga usuwanie z organizmu toksyn oraz substancji kancerogennych. Z innych wartościowych składników jarmużu warto wymienić: witaminy z grupy B, betakaroten, kwas foliowy, wapń (jest go więcej niż w mleku!), magnez, potas i fosfor.

Wiele osób uważa, że jarmuż zdecydowanie zyskuje w smaku po przetworzeniu. Najłatwiejszą propozycją, ale też efektowną, jest przygotowanie domowych jarmużowych "chipsów": są to kawałki liści (pozbawione grubych łodyg), lekko skropione oliwą i podpieczone w piekarniku (niektórzy przed włożeniem do pieca przyprawiają liście lekko solą i/lub sezamem, ziołami, papryką).

 Innym prostym przykładem jest zupa z jarmużu. Gotowane liście miękną i można je zblendować na gładko, przygotowując zupę krem lub nie miksować, dodając pokrojone liście do zupy jarzynowej. Jarmuż można też potraktować podobnie jak szpinak, wykorzystując go jako farsz do tarty lub sos do makaronu.

Wszechstronne zastosowanie jarmużu sprawia, że staje się on warzywem obecnym w gastronomii nie tylko tej niszowej, vege i eko. W popularnych restauracjach można znaleźć sałatki czy koktajle jarmużowe.

- Jesteśmy miłośnikami superfood, warto korzystać z ich bogactwa, które może wręcz naprawiać i regenerować nasz organizm - mówi Dominika Kłos, właścicielka sieci włoskich restauracji Fabryka Pizzy. - Jarmuż jest wdzięcznym warzywem, które smakuje podane na wiele sposobów. Okazuje się, że doskonale komponuje się ze zdrową, razową pizzą. Dla amatorów dań lekkich mamy też pyszną sałatkę, a na mały głód proponujemy bruschettki z jarmużem i camembertem - dodaje.

Nie od dziś znane jest powiedzenie "jesteś tym co jesz". Jedzenie to nie tylko smaki i aromaty, to też paliwo dla naszego organizmu, które sprawia, że cały system pracuje prawidłowo, lub szwankuje. Jarmuż ma dodatkowy atut - jest lokalny, rodzimy. Nasz przewód pokarmowy jest przystosowany do jego trawienia. Dodatkowo już dawno nie jest to "zapomniany rarytas z dawnych lat" i jarmuż można kupić w większości dobrze zaopatrzonych sklepów spożywczych.

materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy