Wszystkie ulepszacze pod lupą!

Warto nauczyć się czytać etykiety na żywności
Warto nauczyć się czytać etykiety na żywności123RF/PICSEL
  • E102 (tartazyna), dodawany do napojów, zup, galaretek, sztucznego miodu i musztardy. Może powodować: u dzieci objawy podobne do ADHD, np. trudności z koncentracją.
  • E110 (żółcień pomarańczowa) dodawany do dżemów brzoskwiniowych, napojów pomarańczowych, zup w proszku, konserw rybnych. Może powodować: migreny, biegunki, problemy żołądkowe.
  • E127 (erytrozyna), dodawany do owoców w puszkach, ciast w proszku, herbatników. Może powodować: reakcje alergiczne, wysypkę, bóle brzucha.
  • E133 (błękit brylantowy) dodawany do produktów konserwowych, cukierków, lodów. Może powodować: zaburzenia przewodu pokarmowego.
  • E142 (zieleń brylantowa) - sosy miętowe, groszek kons., galaretki. Może powodować: reakcje alergiczne.
  • E160B (annato) dodawany np. do margaryn, serów topionych. Może powodować: skłonność do irytacji, alergie, niedociśnienie.
  • E211 (benzoesan sodu) dodawany do przetworów owocowych i warzywnych, keczupów, dipów. Może powodować: bóle brzucha, zwłaszcza u osób z wrzodami.
  • E220 (dwutlenek siarki) dodawany do koncentratów, suszonych owoców. Może powodować: zaburzenia pracy wątroby.
  • E221 (siarczyn sodu) dodawany m.in. do piwa, herbatników, dżemów, marmolad, owoców kandyzowanych, wina. Może powodować: zaburzenia w pracy nerek i wątroby (gł. u osób z dysfunkcją tych organów).
  • E252 (azotan potasu) dodawany do serów twardych, półtwardych, wędlin. Może powodować: bóle głowy, wymioty.
  • E282 (propionian wapnia) dodawany np. do pieczywa paczkowanego z długą datą ważności, do produktów cukierniczych. Może powodować: bóle głowy, nasilenie objawów astmy, podrażnienie skóry i żołądka.
  • E321 (butyhudroksytoluen) dodawany do olejów, ciast w proszku, przetworów rybnych. Może powodować: pokrzywkę, zmęczenie, agresywne zachowanie.
  • E621 (glutaminian sodu) dodawany m.in. do przypraw do zup i mięs, gotowych zup i sosów, kiełbas i wędlin. Może powodować: wyższe ciśnienie krwi (bo zawiera dużo soli), wzmaga apetyt.
  • E622 (glutaminian potasu) dodawany do dań kuchni chińskiej, zup w proszku, czipsów. Może powodować: nudności, wymioty, uczucie ucisku w klatce piersiowej, bóle głowy. E951 (aspartam) dodawany do wielu słodkich napojów gazowanych i słodyczy light, wędlin i wyrobów z ryb. Może powodować: przy nadmiernym spożyciu - biegunkę.
  • E631 (inozynian disodowy) dodawany do gotowych zup, czipsów. Może powodować: nasilenie dolegliwości u osób z dną moczanową, kamieniami nerkowymi.
  • E421 (mannitol) syntetyczny słodzik, dodawany do produktów niskokalorycznych. Może powodować: podrażnienie żołądka i pogorszenie pracy nerek, a spożyty w nadmiarze - mdłości, wymioty, biegunki.
Tina
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?