Reklama

300 kalorii mniej dla zdrowia

Coraz więcej badań sugeruje, że dieta o niższej kaloryczności może przynieść wiele korzyści zdrowotnych, nawet tym, którzy nie próbują stracić na wadze.

Najnowsze badanie, opublikowane w "Lancet Diabetes & Endocrinology", wskazuje, że obniżenie dziennej kaloryczności o 300 kcal, przy jednoczesnym zachowaniu zdrowej diety, może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi, unormowania ciśnienia tętniczego, a także potencjalnie zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych (cukrzyca czy choroby serca).

Coraz częściej pojawiają się sugestie, aby odejść od liczenia kalorii, jako miernika zdrowia, a zamiast tego skupić się na ogólnej jakości diety. Jedno z najnowszych badań wykazało na przykład, że wysoko przetworzone posiłki mogą wpływać na organizm inaczej niż posiłki nieprzetworzone o prawie identycznym profilu odżywczym, co wskazuje na trudność oceny diety opartej na samych liczbach - kaloriach.

Reklama

Trend intuicyjnego jedzenia w porównaniu ze sztywnym liczeniem kalorii może mieć również zbawienny wpływ na nasze samopoczucie i styl życia.

Jednocześnie wiele badań wskazuje, że umiarkowana kaloryczność codziennej diety może przynosi wiele korzyści zdrowotnych, wykraczających poza utratę wagi. Badanie z 2016 r. wykazało, że obniżenie kalorii było związane z poprawą nastroju i ogólnego stanu zdrowia. Badacze ostrzegają jednak, że ekstremalne ograniczenie kalorii jest niebezpieczne, a wszelkie istotne zmiany w diecie powinny być omówione z ekspertem. Dla większości ludzi stosunkowo łatwo jest zredukować 200 lub 300 kalorii dziennie bez drastycznych zmian lub obsesyjnego monitorowania diety.

Tym bardziej, że każdego dnia dostarczamy wiele pustych i niepotrzebnych kalorii np. w formie przekąsek. Ponieważ zwykle są one przetwarzane i wypełnione solą i cukrem, ich eliminacja lub poprawa jakości może okazać się łatwym sposobem za zredukowanie dziennej kaloryczności.


PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy