Reklama

5 produktów, które powinny znaleźć się w zdrowej diecie

Czy wiesz, że niektóre produkty wpływają na zdrowie korzystniej niż inne? Potwierdzają to najnowsze badania. Takie produkty zapobiegną lub załagodzą pewne dolegliwości, gdyż zawierają wiele pozytywnych dla organizmu substancji odżywczych. Oto lista pięciu z nich.

Suszone śliwki

Powszechnie wiadomo, że śliwki wspomagają układ trawienny, bo są bogate w błonnik i sorbitol, czyli naturalny składnik podobny do cukru, który reguluje trawienie. Ponadto śliwki wzmacniają kości. Badania dowodzą, że jedzenie 5-6 suszonych śliwek na dzień spowalnia utratę tkanki kostnej i zwiększa gęstość kości u kobiet po menopauzie. Naukowcy uważają, że substancje odżywcze zawarte w suszonych śliwkach, szczególnie witamina K, mogą wspomagać mineralizację kości. Suszone śliwki można jeść w postaci przekąski lub dodawać do wypieków.

Płatki owsiane

Reklama

W każdej zdrowej diecie powinny znaleźć się płatki owsiane. Ponad dziesięć lat badań udowodniło, że płatki owsiane mogą zredukować poziom złego cholesterolu we krwi i obniżyć ciśnienie krwi. Z tego powodu są doskonałym produktem, który pomoże w walce z chorobami serca. Ponadto badania pokazały, że płatki owsiane zmniejszają napady głodu. W australijskim badaniu odkryto, że płatki owsiane zawierają substancję zwaną betaglukanem, który zwiększa wydzielanie hormonu odpowiadającego za kontrolę apetytu.

Miska owsianki na śniadanie to odżywczy posiłek, który pomoże dobrze zacząć dzień.

Soczewica

Jeśli nie używasz soczewicy w kuchni, koniecznie trzeba to zmienić. Soczewica zawiera mało kalorii i tłuszczu, a dużo białka, błonnika i potasu. Badania pokazały, że pomaga ona obniżyć poziom cukru we krwi, a nawet zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy. W pewnym badaniu odkryto także, że soczewica nie tylko obniży poziom cukru we krwi po posiłku, którego była częścią, ale także obniży poziom cukru we krwi po następnym posiłku kilka godzin później. Soczewica to także broń przeciwko chorobom serca. Badania udowadniają, że pomoże ona zredukować poziom złego cholesterolu we krwi, zmniejszy ryzyko wystąpienia zawału serca i stanu zapalnego tętnic. W krajowej ankiecie udowodniono, że u ludzi, którzy jedli soczewicę cztery razy w tygodniu lub częściej, ryzyko zachorowania na chorobę niedokrwienną serca było niższe o 22% niż u tych, którzy jedli ją raz na tydzień.

Pistacje

Te orzechy mają pozytywny wpływ na serce. Są bogate w antyoksydanty, nienasycone tłuszcze i wiele witamin i minerałów, które będą idealną, zdrową przekąską. Badania pokazują, że ludzie, którzy regularnie jadają orzechy, są szczuplejsi niż ci, którzy ich nie jedzą. W 2014 wykazano także, że orzechy sycą na dłużej i mogą nawet przyspieszyć metabolizm. Naukowcy twierdzą, że jedzenie pistacji niełuskanych zmniejsza przyjmowanie kalorii o 41% niż w przypadku orzechów łuskanych. Chodzi o to, że orzechy w łupinach zjada się wolniej, a przez to uważamy, że zjedliśmy więcej niż w rzeczywistości.

Olej rzepakowy

Olej rzepakowy pomoże zwalczyć choroby, więc dobrze jest mieć go w kuchennej szafce. Ten olej zawiera więcej zdrowych dla serca tłuszczów niż jakikolwiek inny popularny olej. Badania pokazują, że spożywanie produktów bogatych w tłuszcze nienasycone i wielonienasycone (zamiast produktów zawierających tłuszcze nasycone) pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca. Jednak to nie jest jedyną korzyścią, jaką wykazuje olej rzepakowy. W najnowszych badaniach odkryto, że olej może pomóc utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi, a w związku z tym zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu drugiego. Badania potwierdzają, że ludzie cierpiący na cukrzycę typu drugiego, których dieta ma niski indeks glikemiczny i którzy dodatkowo spożywali olej rzepakowy, mieli niższy poziom cukru we krwi i zmniejszone ryzyko chorób serca w porównaniu z osobami, które stosowały wyłącznie dietę bogatą w produkty pełnoziarniste. Naukowcy uważają, że jeśli niektóre węglowodany zostaną zastąpione tłuszczami roślinnymi, takimi jak olej rzepakowy, poziom cukru we krwi nie podniesie się ze względu na zwolnione wchłanianie węglowodanów w organizmie.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy