Reklama

5 ziół i przypraw pomocnych w chorobie Parkinsona

Choroba Parkinsona jest chorobą przewlekłą, powoduje zaburzenia układu nerwowego. Jej przyczyną jest niedobór komórek w mózgu produkujących dopaminę. Poniżej znajdziesz 5 naturalnych produktów, które mogą w leczeniu choroby Parkinsona.

Zielona herbata

Zielona herbata wykazuje działanie mogące pomóc w chorobie Parkinsona. Badania dr. Baolu Zhao wyraźnie wykazały, że polifenole zawarte w zielonej herbacie chronią neurony dopaminowe. W podobnych badaniach przeprowadzonych w Seulu na myszach, dowiedziono, że EGCG, środek neuroochronny znajdujący się w zielonej herbacie obniża śmiertelność neuronów o połowę.

Świerzbiec właściwy

Świerzbiec jest popularnym ziołem w Indiach. Na Uniwersytecie w Maryland zauważono, że zioło to zawiera lewodopę lub L-DOPA, którą podaje się jako lek przeciw chorobie Parkinsona.

Reklama

Brahmi

Zioło to znane jest również jako Bacopa. Stosuje się go jako środek wzmacniający pamięć. Brahmi poprawia krążenie w mózgu, a nawet chroni jego komórki. W badaniach, które przeprowadzono w Pensylwanii na szczurach, wyniki dowiodły obiecujący odwrót choroby i ochrony mózgu przed uszkodzeniami.

Kurkuma

To kolejny powód, aby dodać kurkumę do swej diety. Naukowcy z Michigan University wykazali, że kurkumina pomaga w walce z chorobą Parkinsona poprzez rozpicie białek odpowiedzialnych ze tę chorobę oraz zapobieganiu agregacji białek.

Ginkgo Biloba

Miłorząb może nie wykazuje tak skutecznego działania jak zielona herbata, ale działa korzystnie u osób cierpiących na chorobę Parkinsona. Badania wykazują, że ekstrakt z miłorzębu osłania neurony dopaminowe oraz je naprawia. Naukowcy oświadczyli, że miłorząb może być alternatywnym środkiem w przyszłym leczeniu.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: choroba Parkinsona
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy