Reklama

Ból gardła

Zalecenia św. Hildegardy

Nieżyt gardła, zapalenia gardła i krtani można leczyć zupą z szanty. Do przyrządzenia potrzebne są: 1 łyżka ziela szanty, 1/2 łyżki masła (śmietany), 1 filiżanka zimnej wody, 1/2 l południowego wina.

Ziele szanty gotujemy trzy minuty w osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy śmietanę (masło), potem wino. Znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy całość przez dwie minuty. Ciepłą zupę pijemy małymi łykami 1-2 razy dziennie przez tydzień.

Porady pochodzą z książki Wigharda Strehlowa "Zdrowie z mądrości natury. Przewodnik po medycynie św. Hildegardy z Bingen". Wyd. Esprit.

Reklama
Dobry Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy