Reklama

Borówki dobre dla serca

Te niepozorne owoce są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe. Jeśli tylko jest okazja, warto sięgać po świeże borówki, a także przygotowane z nich przetwory.

Zjadanie codziennie 150 g (to mniej więcej filiżanka) borówek amerykańskich zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia. Potwierdziły to wyniki sześcio-miesięcznych badań amerykańskich i brytyjskich naukowców. Obserwacji poddano 139 osób z nadwagą i otyłością. Spożywanie każdego dnia filiżanki borówek poprawiło znacząco stan i funkcjonowanie tętnic, a to obniża ryzyko chorób sercowo-naczyniowych nawet o 15 proc. Zaskoczeniem dla uczonych było to, że mniejsza (75 g) porcja tych owoców nie dała żadnego efektu.


Dobry Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy