Cała prawda o tłuszczach

Bez nich, jak bez wody, nie ma życia. Dostarczają energii i witamin. W ich składzie są kwasy tłuszczowe - dobre i... złe. Najwartościowsze są te nienasycone.

Tłuszcz zwierzęcy

Pochodzi z tkanki tłuszczowej zwierząt. Jest też w mleku i jego przetworach.

Reklama

Zalety. Ma dobry smak, syci, dostarcza witamin A i E.

Wady. Bardzo kaloryczny (100 g żeberek - 231 kcal, pieczonego kurczaka ze skórką - 269, łyżka smalcu - 176 kcal, śmietany - 40 kcal,). Zwiększa poziom "złego" cholesterolu. Zawiera dużo nasyconych kwasów tłuszczowych (patrz: ramka).

Zalecenie: Unikaj wieprzowiny, jedz drób bez skórki, wybieraj chudy nabiał.

Tłuszcz z ryb

Jest bardzo zdrowy. Najwięcej ma go halibut, łosoś, węgorz, tuńczyk, śledź, makrela, sardynka, szprot, dorsz.

Zalety. Zawiera wit. A, E, D i nienasycone kwasy omega 3, które chronią przed miażdżycą, obniżają ciśnienie, poprawiają pracę układu nerwowego i odpornościowego. Zwiększają produkcję tzw. hormonu szczęścia - serotoniny.

Wady. Jest kaloryczny (100 g pieczonego łososia - 205 kcal).

Zalecenie: Zjadaj porcję ryby co najmniej raz w tygodniu i codziennie wypijaj łyżeczkę tranu.

Tłuszcz roślinny

Dostarczymy go sobie, jedząc siemię, pestki słonecznika, orzechy, avocado i margarynę. W największych ilościach pozyskiwany jest z kukurydzy, oliwek, orzeszków ziemnych, rzepaku, słonecznika, soi. Najzdrowsza jest oliwa z oliwek extra vergine, czyli tłoczona na zimno. Należy ją spożywać na surowo.

Zalety. Dzięki obecności nienasyconych kwasów omega tłuszcz roślinny sprzyja oczyszczaniu organizmu ze złego cholesterolu i podnosi poziom dobrego. Służy sercu i mózgowi, zmniejsza ryzyko zakrzepu w tętnicy wieńcowej, ma działanie przeciwzapalne.

Wady. Jest kaloryczny: 1 łyżka oliwy lub innego oleju - 159 kcal, łyżka margaryny - 80 kcal.

Zalecenie: Używaj dziennie 2-3 łyżki oliwy extra vergine lub innego oleju, najlepiej tłoczonego na zimno.

Tłuszcze trans

Powstają w procesie utwardzania olejów roślinnych. Są w twardej margarynie, ciastkach, batonach, chipsach, tzw. fast foodach, zupach w proszku. Powstają też, gdy na tym samym tłuszczu roślinnym kilkakrotnie podgrzejemy potrawy.

Zalety. Są smaczne i trwałe.

Wady. Podwyższają "zły", a obniżają "dobry" cholesterol. Sprzyjają nadwadze, osteoporozie, nowotworom jelita grubego. Mogą osłabiać pamięć.

Zalecenie: Ograniczaj jedzenie produktów z tłuszczami trans. Nie podgrzewaj wielokrotnie potraw na tym samym tłuszczu.

Głównym składnikiem tłuszczów są kwasy tłuszczowe:

Nienasycone - są wyjątkowo korzystne dla naszego zdrowia. Ich źródłem są ryby, tran, olej rybi, kukurydziany, lniany, sezamowy, słonecznikowy, winogronowy i oliwa z oliwek.

Jednonienasycone - mają więcej zalet niż wad. Zawarte są w oleju arachidowym, rzepakowym, bezerukowym, orzechach, migdałach, avocado.

Nasycone - Ich nadmiar jest szkodliwy dla zdrowia. Są w tłuszczach zwierzęcych i tłuszczach trans, oleju kokosowym i palmowym, ciastkach, czekoladzie.

Chwila dla Ciebie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje