Reklama

Cukier jest niebezpieczny

Może ukrywać się pod różnymi nazwami. Nie zdajemy sobie sprawy, że czai się niemal w każdym produkcie.

Cukier ukrywa się pod wieloma nazwami: sacharoza, fruktoza, glukoza, dekstroza, maltoza, syrop kukurydziany, syrop glukozowo-fruktozowy, laktoza. Nawet, gdy etykieta sugeruje brak cukru, informacja może okazać się nieprawdziwa. "Bez cukru" czy "nie dodano cukru" nie oznacza, że produkt jest od niego wolny. Może zawierać go naturalnie, tak jak na przykład sok z owoców. Podobnie napis "produkt niesłodzony" - znaczy, że nie dodano słodkiego składnika, jednak produkt może zawierać naturalny cukier, np. owocowy (fruktoza), mleczny (laktoza).    

Niebezpieczne jest szczególnie spożywanie syropu glukozowo-fruktozowego. Dzięki niemu mamy bowiem zaburzone odczuwanie głodu - chcemy jeść więcej, choć organizm pożywienia już nie potrzebuje.

Reklama

Długotrwałe spożywanie tego specyfiku powoduje wzrost stężenia trójglicerydów we krwi, których nadmiar przyczynia się do rozwoju miażdżycy, zawałów, chorób nerek czy stłuszczenia wątroby.

Słodycze oraz dosładzane produkty zawierają przetworzone cukry, które nie mają żadnych wartości. Są szybko wchłaniane przez organizm i szybko podnoszą poziom glukozy we krwi i natychmiast dają uczucie sytości. Niestety, na krótko. Dziecko po jednej słodkiej przekąsce ma ochotę na następną.

Inaczej jest z cukrami, które organizm wchłania powoli. Zostają całkowicie przetworzone na energię potrzebną nam do funkcjonowania i nie dają złudnego uczucia sytości. Znajdują się przede wszystkim w warzywach, pełnoziarnistych produktach zbożowych i różnego rodzaju orzechach.


Jak ograniczyć cukier?

Dieta dzieci nie jest wolna od cukru. Jeśli chcemy zrobić im przyjemność, zamiast kupowania gotowych produktów najlepiej przygotować je samemu. Przepisów jest naprawdę dużo, a dostęp do nich jest bardzo łatwy.  

W łakociach domowej roboty z łatwością skontrolujemy zarówno ilość cukru jak i jego jakość. Ponadto zamiast tego w białych kryształkach można użyć nierafinowanego cukru trzcinowego - jest mniej słodki i ma więcej cennych soli mineralnych. W przygotowaniu niektórych ciast cukier można zastąpić miodem.

Z ciast najzdrowsze są mało słodkie wypieki na drożdżach. Dziecku zasmakuje porcja drożdżowego z łyżką domowych powideł. Łatwo można również zrobić  ciastka owsiane lub maślane.  


INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: cukier
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama