Reklama

Czy to prawda, że zielone, albo już kiełkujące ziemniaki są trujące?

​Tak, to prawda, lepiej je wyrzucić!

Dojrzewające (zazielenione) lub kiełkujące ziemniaki są bogate w solaninę, substancję toksyczną i trującą dla ludzi. Jej nadmierne spożycie może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, począwszy od bólu głowy, nawet do silnego zatrucia. 

Na takie ziemniaki należy szczególnie uważać wiosną, kiedy źle przechowywane (w jasnych i ciepłych pomieszczeniach), zaczynają kiełkować. Wtedy lepiej ich już nie jeść. Jeśli jednak się na to zdecydujemy, trzeba je bardzo grubo obierać, wykrawając wszystkie kiełkujące miejsca i gotować w większej ilości wody, niż zwykle to robimy

Reklama


Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy