Dieta bezpieczna dla alergika i cukrzyka

Piwo i orzeszki? Lepiej nie jedz ich razem!
Piwo i orzeszki? Lepiej nie jedz ich razem!123RF/PICSEL

Zakazane i zalecane alergikom

  • orzeszki ziemne - to należy uważać również na soję, fasolę, groch, ponieważ orzeszki ziemne są zaliczane do roślin strączkowych.
  • ryby - trzeba wystrzegać się też dressingów do sałatek (np. cesar), bo mogą zawierać dodatek anchois.
  • owoce morza - nie należy... przebywać w miejscu, gdzie się je przyrządza, bo wydzielają związki lotne, które mogą wywołać reakcje skórne.
  • jaja kurze - to trzeba też sprawdzać, czy inne produkty spożywcze nie zawierają jajek (jajka mogą się znajdować w makaronach, lodach, chlebie tostowym, sosach, kurczaku).
  • seler - to alergenem może być też marchew, ogórek i melon (mogą wywołać tzw. reakcję krzyżową).
  • lateks - to należy uważać też na... owoce tropikalne, bo mogą zawierać ten sam alergen, który odpowiada za alergię na lateks.
  • ryż: polecany jest dla osób z alergią na gluten (to dobry zamiennik makaronu, bo pasuje do sosów, zup, zapiekanek i wielu drugich dań).
  • ziemniaki: też mogą zająć miejsce makaronu i kasz w menu osób uczulonych na gluten. Poza tym mają mniej kalorii niż makaron.
  • brokuły: polecane są nawet dla dzieci (do zup, kremów, sałatek). l
  • jagnięcina: sprawdzi się jako dobre źródło białka dla uczulonych na jajka, ryby lub na owoce morza.
  • oliwa: będzie dobrą alternatywą dla masła w diecie osób uczulonych na białka mleka i nietolerujących laktozy (na oliwie można nie tylko smażyć, ale też smarować nią chleb).

Zakazane i zalecane diabetykom

  • słodkie napoje, bo zawierają fruktozę, która zwiększa oporność organizmu na insulinę.
  • margaryny i produkty, które ją zawierają (np. ciastka), bo są w nich tłuszcze trans podwyższające cholesterol (a cukrzyca sprzyja miażdżycy!).
  • płatki śniadaniowe słodzone, ponieważ mają dużo cukru, a mało białka i błonnika, więc szybko podnoszą poziom cukru.
  • kawy smakowe, bo to nie kawa, a deser! Zawierają słodkie syropy, często też bitą śmietanę.
  • miód, syrop z agawy, syrop klonowy - choć to zdrowsze zamienniki cukru, ale nie dla cukrzyka! Znacząco podnoszą poziom glukozy.
  • suszone owoce, bo są mocniej scukrzone, oraz owoce przejrzałe, gdyż zawierają dużo cukrów. Zakazane są też banany i winogrona.
  • szpinak i inne ciemnozielone warzywa (sałata, brokuły, groszek zielony, fasolka szparagowa, kalafior) oraz ogórki i pomidory - wszystkie mają mało węglowodanów i kalorii.
  • cytrusy - pomarańcze i grejpfruty - doskonale "zbiją" cholesterol.
  • owoce jagodowe (borówki, truskawki, porzeczki) zawierają mało cukru; także wiśnie i kwaśne jabłka.
  • pełne ziarna, kiełki i otręby (zawierają chrom zmniejszający apetyt). l RYBY - jako źródło nienasyconych kwasów omega -3, które zmniejszają procesy zapalne i ryzyko cukrzycy.
  • orzechy włoskie lub migdały (dziennie 5-6 sztuk), dostarczają zdrowe tłuszcze, magnez, kwas foliowy; ograniczają napady głodu.
  • słodkie ziemniaki (bataty), bo mają niższy indeks glikemiczny niż zwykłe kartofle i dostarczają dużo wit. A.
Żelki to jedna z najgorszych bomb glukozowych
Żelki to jedna z najgorszych bomb glukozowych123RF/PICSEL
Jak powinna być dieta dla seniora?NewseriaNewseria Lifestyle/informacja prasowa
Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?