Dlaczego warto jeść jabłka codziennie?

​Najczęściej uprawiane i najchętniej jadane owoce na świecie. Ich smakiem możemy delektować się przez okrągły rok. Nie bez powodu mówi się - "jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci potrzebny". Ułatwiają trawienie, zmniejszają obrzęki, a ocet jabłkowy wspomaga leczenie wrzodów. Spośród wszystkich owoców Polacy wybierają je najczęściej - i dobrze. Ich korzyści zdrowotne są nieocenione.

Właściwości lecznicze jabłek znane były już od ok. 6500 r. p.n.e.. Wtedy też zaczęto je uprawiać, w regionie między Morzem Kaspijskim, a Czarnym. Były przysmakiem starożytnych Greków i Rzymian, a co ciekawe - znali je również nasi przodkowie. W wykopaliskach Biskupina znaleziono ślady jabłoni, które prawdopodobnie rosły tam już od 1600 roku p.n.e. Dziś Polska jest jednym z głównych producentów i eksporterów tych cennych owoców.

Reklama

Zdrowotne właściwości jabłek wykorzystywane są od wielu lat w medycynie naturalnej. Gotowane, tarte jabłka stosuje się w leczeniu biegunki u dzieci oraz niestrawności i chorób wrzodowych u osób dorosłych. Mają swój udział w leczeniu stanów zapalnych gardła i jamy ustnej - w tym celu rewelacyjnie działają herbatki ze skórek jabłek. Z kolei ocet jabłkowy wypijany codziennie z miodem i przegotowaną wodą (w proporcjach 2 łyżki octu, 2 łyżeczki miodu, ½ szklanki wody) uzupełnia niedobory potasu w organizmie i hamuje rozwój infekcji.

Chronią przed rakiem jelita grubego

Dzięki dużej zawartości błonnika, jabłka poprawiają perystaltykę jelit i zapobiegają zaparciom. Regularne jedzenie tych owoców chroni przed chorobami układu pokarmowego, w tym raka jelita grubego. Polscy naukowcy z Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego wykazali, że przed nowotworem mogą również uchronić zawarte w jabłkach flawonoidy. Jak podają wyniki badań - osoby jedzące duże ilości jabłek są o 50 proc. mniej narażone na dolegliwości od strony jelit. Ważne jednak, by jeść je ze skórką. To właśnie w niej znajduje się najwięcej cennych flawonoidów.

Zapobiegają miażdżycy i chorobom serca

Badacze z Uniwersytetu w Oxfordzie twierdzą, że jedzenie jabłek poprawia stan serca i naczyń krwionośnych w podobnym stopniu, co leki. Obliczyli, że gdyby każda osoba po 50. roku życia zjadała dziennie jedno jabłko, to co roku można byłoby uniknąć tysięcy zgonów spowodowanych zawałami serca i udarami.

Idealne dla cukrzyków

Jabłka to owoce o niskim indeksie glikemicznym, w związku z tym, w umiarkowanych ilościach mogą je jeść osoby chorujące na cukrzycę. Diabetycy powinni wprowadzić jabłka do swojej diety również dlatego, że regulują poziom cukru we krwi, a za sprawą kwercetyny zapobiegają pojawieniu się zaćmy. Należy jednak zaznaczyć, że dzieje się tak tylko w przypadku owoców surowych, a nie tych poddanych obróbce. Soki - nawet te świeżo wyciskane, nie wchodzą w tym przypadku w grę.

Wspomagają pracę mózg

Zaskakujący jest fakt, że spożywanie jabłek może chronić mózg przed uszkodzeniami komórek, mającymi wpływ na utratę pamięci. Badania przeprowadzone na zwierzętach udowodniły też, że skoncentrowany sok jabłkowy dodawany do pożywienia zapobiega utlenianiu składników tkanki mózgowej i upośledzeniu zdolności poznawczych.

W sam raz dla osób na diecie

Jabłka to owoce idealne dla osób odchudzających się. Dietetycy zalecają jedzenie dwóch jabłek dziennie - rano dla urody, wieczorem dla zdrowia. Sycą i zawierają stosunkowo niewiele kalorii (jedno średnie jabłko ze skórką ma około 50 kcal). Nie można jednak jeść ich bezkarnie. Jak wszystkie owoce, zawierają sporo fruktozy - cukru, który w nadmiarze prowadzi do otyłości. 

Wspierają układ odpornościowy

Jabłka kupić można po najniższej cenie w okresie jesienno-zimowym i właśnie wtedy powinniśmy zjadać ich jak najwięcej. W 100 g tych owoców jest 8 g witaminy C, która jak wszyscy doskonale wiemy wzmacnia odporność. Zawierają też cynk - mikroelement niezbędny do rozwoju białych krwinek odpowiedzialnych za niszczenie bakterii i wirusów chorobotwórczych. Jedzenie jabłek rewelacyjnie działa na układ immunologiczny również dlatego, że sprzyjają one tworzeniu odpowiedniej flory bakteryjnej w jelitach. To właśnie ten narząd decyduje w głównej mierze o podatności na choroby.

Smaczne, zdrowe, tanie - jabłka nie bez powodu zasługują na miano wyjątkowych owoców. Dojrzewają od wczesnego lata do późnej jesieni, a z ich dobroczynnych właściwości możemy korzystać przez cały rok. Ich odpowiednie przechowywanie sprawia, że zachowują walory smakowe i odżywcze nawet przez 10 miesięcy! Zachwycają bogactwem odmian, różnią się wielkością, smakiem, zapachem i zastosowaniem. Można z nich przygotować pyszne desery - smak domowej, ciepłej szarlotki jest jedyny w swoim rodzaju! Zastąpią też ocet w barszczyku, sprawiając, że smak będzie bardziej wyrazisty. Co szczególnie istotne - uprawiane są w naszych warunkach klimatycznych. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje