Drób obniża ciśnienie?

Japońscy naukowcy zidentyfikowali w kurzych udkach cztery proteiny, które - jak się wydaje - skutecznie regulują wysokie ciśnienie krwi - wynika z artykułu opublikowanego w czasopiśmie "Journal of Agricultural Chemistry and Food".

Na razie skuteczność drobiowej diety wypróbowano na zwierzętach. Naukowcy karmili uzyskanym z kurzych udek kolagenem szczury cierpiące na nadciśnienie. Po ośmiu godzinach od zjedzenia porcji kolagenu dochodziło u badanych zwierząt do wyraźnego obniżenia ciśnienia.

Reklama

- U zwierząt z grupy kontrolnej, którym podawano solankę, spadek ciśnienia nie występował, natomiast u szczurów karmionych kolagenem po czterech tygodniach zaobserwowano znaczący spadek ciśnienia. - piszą naukowcy.

Badania przeprowadzili naukowcy z Uniwersytetu w Hiroszimie we współpracy z badawczym ośrodkiem Nippon Meat Packers' Research and Development Center.

Ich wyniki są nadzieją dla osób, które cierpią na nadciśnienie, które jest jednym z czynników ryzyka zawałów, udarów i główną przyczyną przewlekłej niewydolności nerek.

Lubisz drób? Ciekawe przepisy znajdziesz tutaj:

Sałatka z ryżem i kurczakiem

Kurczak z orzechami

Kurczak z grzybami

Kurczak na zielono

Udka z kurczaka w sosie jogurtowym

Udka z kurczaka w sosie z białego wina

INTERIA.PL/PAP
Dowiedz się więcej na temat: naukowcy | ciśnienie | kurczak

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje