Dziewięć zdrowotnych korzyści z odstawienia cukru
Chodzi nie tylko o cukier do słodzenia! Jest on też w wielu produktach. Czytaj więc etykiety, bo mniej cukru to zdrowsze życie!

1. Zapobiegniesz insulinooporności i otyłości
Nadmiar cukrów w diecie sprawia, że komórki stają się oporne na insulinę, więc trzustka wydziela jej więcej, a jej nadmiar oznacza odkładanie się tłuszczu!
2. Unikniesz cukrzycy typu II
Gdy organizm staje się odporny na insulinę, wtedy komórki beta w trzustce tracą zdolność wytwarzania wystarczającej ilości insuliny. To prosta droga do cukrzycy.
3. Ominą cię wahania nastroju
Bo często są one spowodowane raptownym podniesieniem się i spadkiem poziomu glukozy we krwi. A tak się dzieje po zjedzeniu czegoś słodkiego.
4. Nie ryzykujesz stłuszczenia wątroby
Wątroba jest jedynym organem, który może metabolizować fruktozę. Jednak kiedy wątroba wciąż dostaje nowe "dawki" cukru, pełna jest już glikogenu i większość fruktozy zostaje zamieniona w tkankę tłuszczową.
5. Obniżysz poziom cholesterolu i trójglicerydów
To prawda! Bo nie tylko tłuszcze wpływają na podwyższanie "złego" cholesterolu, ale też nadmiar cukrów w diecie.
6. Pozbędziesz się wzdęć, uciążliwych gazów i bólów brzucha
Te kłopoty są często spowodowane przez fermentowanie cukrów w jelicie grubym.
7. Zapobiegniesz niedoborom witamin i minerałów
Zastąpienie słodkich przekąsek (batoników, drożdżówek itp.) owocami i warzywami pomoże odbudować niedobory cennych składników.
8. Poprawisz stan cery
Zbyt duża ilość cukru może powodować, że skóra staje się matowa i ma więcej zmarszczek (bo cukier w krwiobiegu łączy się z białkami, tworząc produkty uszkadzające kolagen i elastynę, które odpowiadają za jędrność skóry).
9. Wzmocnisz włosy
Spożywanie dużej ilości cukru sprawia, że mieszki włosowe stają się osłabione, łamliwe i skłonne do wypadania. Mniej cukru to mocniejsze włosy!

Najlepsze zamienniki
Stewia:
- jest wytwarzana z łodyg rośliny o tej samej nazwie;
- nie dostarcza kalorii;
- nie wywołuje wahań glukozy we krwi (dobra dla cukrzyków);
- nie powoduje próchnicy.
Rada: nadaje się też do słodzenia przetworów; do pieczenia lepszy ksylitol.
Ksylitol:
- to cukier brzozowy;
- ma o połowę mniej kalorii niż cukier oraz niski indeks glikemiczny;
- wspomaga rozwój korzystnej flory bakteryjnej jelit.
Rada: wprowadzamy go do diety stopniowo, zalecane są 3 łyżeczki dziennie.
Konsultacja: M. Magiera, dietetyk BCC