Reklama

Eksperci przywracają biały ryż do łask

Często bywa niedoceniany i znajduje szereg zamienników. Mowa o białym ryżu. Niektórzy, ze względów zdrowotnych czy dietetycznych, rezygnują ze spożywania go. Zupełnie niesłusznie, jest on bowiem skarbnicą cennych składników odżywczych.

Wiele z produktów często bywa demonizowanych, szczególnie w świecie tak wielu dietetycznych faktów i mitów. Tak było z ziemniakami, podobnie rzecz się ma z białym ryżem. 

- Ludzie wybierają brązowy ryż, choć nie jest on ich pierwszym wyborem, tylko dlatego, że chcą być zdrowsi. Każda żywność jest pożywna i dostarcza organizmowi cennych składników odżywczych, które spełniają nasze potrzeby emocjonalne i fizyczne. Nie uważam brązowego ryżu za zdrowszą opcję, po prostu ma inny profil odżywczy niż ryż biały -  wyjaśnia w rozmowie z "Well and Good" dietetyka Samina Qureshi, ekspert w dziedzinie zdrowia jelit.

Reklama

Qureshi zwraca uwagę, że nie wszystkie zalety żywności są powiązane z określonymi składnikami odżywczymi.

- Cieszenie się tym, co jesz, jest równie ważne - mówi, dodając, że ryż jest główną częścią południowoazjatyckiej kuchni.

- Ryż jest składnikiem, który doskonale wchłania smaki i ożywia danie - curry, grillowane warzywa, doskonale komponuje w niemal każdym daniu - podkreśla dietetyk. Dodaje, że to doskonały wybór dla osób, które przestrzegają zasad diety bezglutenowej, zatem w przypadku takiego modelu odżywiania, stanowi on prosty, tani i powszechnie dostępny produkt.

Żelazo i witaminy z grupy B w białym ryżu są również jego wielką zaletą. Podobnie jak magnez, który bierze udział w licznych procesach zachodzących w organizmie, a zakres objawów jego niedoboru jest szeroki (bolesne skurcze łydek, wypadanie włosów, osłabione paznokcie, rozdrażnienie, trudności z koncentracją, bóle głowy, zaburzenia snu). Wskazano również, że niedobór magnezu w diecie może prowadzić do depresji.

Kolejną zaletą białego ryżu jest to, że jest on lekkostrawny. W końcu każdy z nas pamięta, że przy wszelkich zatruciach pokarmowych podaje się właśnie ryżowy kleik, lekki, nieobciążający żołądka, a przy tym sycący. Jak podkreśla dietetyk, biały ryż jest również dobrą alternatywą dla tych, którzy dość późno spożywają obiad - potrzebują czegoś sycącego, dodającego energii, ale również chcą uniknąć uczucia ciężkości i przejedzenia przed snem.

Wiele wschodnich systemów leczniczych postrzega biały ryż jako produkt posiadający pewne właściwości korzystne dla naszego zdrowia. Zarówno ajurweda, jak i tradycyjna medycyna chińska, uważają, że ryż posiada właściwości chłodzące, które mogą pomóc złagodzić zaburzenia trawienne. Warto chociażby wspomnieć congee, prosty posiłek z białego ryżu i bulionu kostnego. Danie to doczekało się wielu wariacji, w zależności od regionu Azji, jednak jego zastosowanie jest niezmienne. Od tysięcy lat, po dziś dzień, jest używany w leczeniu problemów jelitowych.

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy