Reklama

Jaglane odkwaszenie, wzmocnienie i rozgrzewka przed zimą

Kasza jaglana jest jedną z najstarszych kasz! Ostatnio wróciła do łask i jest... bardzo modna. Nie bez powodu! Mogą ją jeść osoby z wieloma problemami zdrowotnymi, bo łagodzi dolegliwości, a także dodaje energii.

Korzyści dla zdrowia i figury

Kasza jaglana jest najbardziej lekkostrawnym produktem zbożowym. Komu jest polecana i na jakie dolegliwości:

- osobom, które jedzą dużo mięsa (i mogą mieć zakwaszony organizm), bo ta kasza jest zasadotwórcza i odkwasza;

- alergikom i osobom z celiakią (bo jagła nie zawiera glutenu);

- osobom z niedokrwistością (ma dużo żelaza i witamin z gr. B);

- chorującym na infekcje dróg oddechowych (bo kasza usuwa nadmiar śluzu z organizmu, który bywa przyczyną stanów zapalnych);

Reklama

- chorującym na wątrobę i jelita.

Kasza wpływa na sylwetkę, bo oczyszcza jelita, co wpływa na redukcję wagi. Poza tym błonnik syci i zapobiega zaparciom.

Ile jeść, by organizm zyskał

Szklanka ugotowanej kaszy jaglanej ma ok. 215 kcal. Jeśli chcemy odkwasić organizm, to najlepiej spożywać 2 szklanki ugotowanej kaszy dziennie, rozdzielając ją na 3 posiłki. Warto ograniczyć mięso, cukier, słodkie przetwory mleczne.

Jeśli chcemy wzmocnić organizm i dbać o figurę, wystarczy 1/2-1 szkl. gotowanej kaszy dziennie (lub co drugi dzień). Ważny jest sposób gotowania: kasza ugotowana na parze ma mniejszy indeks glikemiczny.

Jeśli chcemy "rozgrzać" organizm, to łączymy kaszę (1-2 szklanki) np. z pieczonymi warzywami (papryką, selerem, marchewką, dynią, batatami itp.).

Aby była jak najsmaczniejsza!

Kasza jaglana będzie dobrze smakowała, a nawet zyska na wartości, jeśli ją dobrze ugotujemy i przyprawimy.

Przyrządzanie: Przed gotowaniem należy kaszę przepłukać 2-3 razy w zimnej wodzie, aż woda stanie się klarowna, bez osadu. Gotowanie w wodzie: kaszę zalewamy wodą w proporcji 2:1 (2 szkl. wody na 1 szkl. kaszy), lekko solimy i gotujemy pod przykryciem (na opakowaniu kaszy jest podany czas gotowania, zwykle 8-15 min). Gotowanie na parze: można to zrobić w parowarze lub garnku ustawionym nad wrzącą wodą. Uwaga: kaszę można ugotować w przeddzień i potem podgrzać. l Przyprawianie Dla lepszego smaku można dodawać przyprawy: curry, kurkumę, cynamon.

Ważne w codziennym jadłospisie

Zastosuj te wskazówki, a organizm jeszcze lepiej skorzysta z właściwości kaszy jaglanej.

Pij zdrowe napoje: Gdy zwiększasz ilość kaszy w diecie, to powinnaś również więcej pić: 2-3 l płynów dziennie. Dzięki temu błonnik z kaszy nie będzie zalegał w jelitach i będą one sprawniej pracowały.

Najlepiej pić:

- wodę niegazowaną;

- soki warzywne;

- napary ziołowe (np. z kopru włoskiego, szałwii, rumianku, czy melisy).

Dodawaj olej do kaszy: Dodatek oleju rzepakowego lub oliwy (np. 1 łyżeczka na szklankę ugotowanej kaszy) sprawi, że witaminy zawarte w kaszy (rozpuszczalne w tłuszczach) będą lepiej przyswajalne przez organizm.

A to ciekawe

Kasza jaglana poprawia nastrój. Zawiera bowiem tryptofan, który sprawia, że mamy dobry humor, jesteśmy zrelaksowane i spokojne oraz nie mamy kłopotów ze snem. Kasza jaglana może też ograniczyć ryzyko depresji.

Pomysły na dania z kaszą jaglaną

Salatka z serem feta

Ugotuj 1/2 szklanki kaszy jaglanej. Pokrój w kostkę np.: 1/2 papryki czerwonej (lub zielonej),1/2 ogórka świeżego (lub kiszonego - jak wolisz) oraz kawałek sera typu feta. Kilka pomidorków koktajlowych pokrój na połówki. Jeśli lubisz oliwki - to też potnij kilka na plasterki. Wszystkie składniki wymieszaj, dopraw 1 łyżką oleju rzepakowego lub oliwy. Posyp sałatkę posiekaną natką pietruszki.

Bakłażan faszerowany

Ugotuj 1/2 szkl. kaszy jaglanej. Bakłażan przekrój, piecz 20 min w 200 st. Gdy ostygnie, wydrąż miąższ i pokrój w kostkę. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju, dodaj 1 posiekaną cebulę, 1 ząbek czosnku, miąższ z bakłażana, smaż 2-3 min. Dodaj kaszę. Przełóż farsz do bakłażana. Piecz 15 min. Posyp natką.

Deser z musem owocowym

Ugotuj 1/2 szkl. kaszy jaglanej. Obierz 1 jabłko, zetrzyj na tarce. Rozgnieć widelcem 2 brzoskwinie z puszki. Wymieszaj jabłko z brzoskwinią, dopraw cynamonem i skrop sokiem z cytryny. Wyłóż mus do pucharków. Kaszę wymieszaj z 1 łyżeczką płatków migdałowych, orzechów włoskich i pestkami z 1 granatu. Nałóż na mus.

Konsultacja: Martyna Skibniewska, ekspert zdrowego żywienia

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy