Jak dbać o kości?

Zagraża im osteoporoza - choroba zwana cichym złodziejem kości. Rozwija się bowiem przez lata, nie dając objawów.

Przez całe życie zużyte komórki tkanki kostnej są usuwane z organizmu i zastępowane nowymi. W młodości proces ten przebiega sprawnie. Po 30. r. życia ubytek jest szybszy niż odbudowa, gęstość kości maleje. Proces ten (wskutek spadku poziomu hormonów, potrzebnych do wchłaniania wapnia) przyspiesza u pań po 50., a u panów po 65. r. życia. Beleczki kostne, z których zbudowana jest kość, stają się coraz cieńsze, a kość słabsza, podatna na złamania.

Co sprzyja chorobie?

Na osteoporozę narażone są głównie kobiety szczupłe i drobnokościste, prowadzące siedzący tryb życia, pijące dużo kawy, palące, pijące więcej niż np. jedno piwo lub kieliszek wina dziennie, stosujące drastyczne diety, unikające nabiału. I te, które wkroczyły we wczesną lub sztuczną menopauzę (ich jajniki zostały usunięte chirurgicznie). Ryzyko osteoporozy zwiększa nadczynność tarczycy oraz niektóre leki - podawane po przeszczepach, sterydy.

Objawy osteporozy

Jeden z pierwszych to ból pleców, zwykle w okolicy krzyża lub stawów biodrowych. Stopniowo zmienia się sylwetka. Ubywa wzrostu, kręgosłup się wykrzywia, pojawia się tzw. "wdowi garb". Osteoporoza powoduje często złamania kości udowej.

Badanie i leczenie

Chorobę można wykryć za pomocą densytometrii - prześwietlenia kości udowej lub kręgosłupa. Procesu utraty tkanki kostnej cofnąć się nie da, ale można go spowolnić lub zatrzymać. Choremu podaje się preparaty wapnia, wit. D3 i leki, które hamują ubytki kości i powodują przyrost masy kostnej. Kobietom w okresie okołomenopauzalnym zaleca się też terapię hormonalną, co chroni kości przed szybkim odwapnieniem. Można też zastosować SERM - leki najnowszej generacji, które hamują utratę tkanki kostnej i nie mają negatywnego wpływu na gruczoł tkanki piersiowej.

Jak nakarmić kości?

Na ich jakość największy wpływ ma wapń, białko i wit. D. Dlatego w diecie są konieczne:
- Mleko i jego przetwory (najbogatsze źródło wapnia). Wystarczą 3 porcje dziennie (porcja to szklanka mleka lub plaster sera czy kubek jogurtu). Osoby nie tolerujące laktozy mogą pić mleko kozie, kefiry, jogurty.
- Sardynki i inne ryby z puszki (jedz ze szkieletem: jest bogaty w wapń).
- Ciemnozielone jarzyny, np. brokuły, jarmuż, natka pietruszki, kapusta włoska i pekińska. A także rzepa, groch, fasola, migdały, soja, sok pomarańczowy, pieczywo, płatki zbożowe, woda mineralna z jonami wapnia.
- W porozumieniu z lekarzem można stosować preparaty zawierające wapń i wit. D3. Pamiętajmy, że wit. D3 jest produkowana w skórze pod wpływem słońca.

Czego unikać?

Tłuszczów, zwłaszcza zwierzęcych, bo upośledzają wchłanianie wapnia. Podobnie działają potrawy bogate w szczawiany: szpinak, szczaw, rzodkiewka, buraki. A także kawa, herbata, fistaszki, czekolada, kwaśne wino, żywność typu fast food. Sól, kawa i cola powodują wydalanie wapnia z organizmu.

Niezbędna aktywność

Do 35. r. życia ruch buduje kości, a później pomaga utrzymać tkankę kostną. Wybierajmy taki rodzaj aktywności, który sprawia nam przyjemność, bo daje to gwarancję, że nie będziemy jej zaniedbywać. Ruch gwarantuje zdrowsze kości, lepszą kondycję mięśni i stawów, a co za tym idzie sprawność. A sprawniejsza osoba łatwiej unika upadków, a więc i złamań.

Reklama

Kons.: dr Jolanta Kunikowska, spec. chorób wewn.

Chwila dla Ciebie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje