Jak dobrze myć ręce? Zaskakujące wyniki badań

W jakiej wodzie, jak długo i z jaką ilością mydła powinniśmy myć ręce, by w jak największym stopniu wyeliminować groźne bakterie? Takie pytania zadali sobie naukowcy z Uniwersytetu Rutgersa w New Brunswick. Na łamach czasopisma "Journal of Food Protection" odpowiadają, że wystarczy 10 sekund i niewielka ilość mydła. Największym zaskoczeniem jest fakt, że mycie w zimnej wodzie okazuje się równie skuteczne, jak w ciepłej.

Mycie rąk jest podstawowym zabiegiem higienicznym, który ma nas chronić przed groźnymi bakteriami chorobotwórczymi. Czy jednak wiemy dokładnie, jak powinno wyglądać? Badacze ze stanu New Jersey postanowili sprawdzić, na ile sensowne są zalecenia amerykańskiej Federalnej Komisji ds. Żywności i Leków, która żąda, by zakłady przetwórstwa żywności i restauracje zapewniały pracownikom możliwość mycia rąk w temperaturze co najmniej 100 stopni Fahrenheita, czyli 37,8 stopni Celsjusza.

Reklama

Badacze z Uniwersytetu Rutgersa zaprosili do udziału w eksperymencie 21 osób. W ciągu pół roku wielokrotnie "zanieczyszczali" ich dłonie niegroźnymi bakteriami i prosili o umycie ich w różnych warunkach, w wodzie o temperaturze 16 stopni Celsjusza, 26 stopni Celsjusza i 37 stopni Celsjusza. Mieli przy tym do dyspozycji 0,5 ml, 1 ml lub 2 ml mydła w płynie. Okazało się, że już 10 sekund mycia rąk wystarczy, by usunąć większość bakterii, przy czym nie ma znaczenia ani temperatura wody, ani ilość mydła.

- Przy myciu rąk powinniśmy się czuć komfortowo, ale z punktu widzenia efektywności mycia temperatura wody nie ma znaczenia - mówi współautor pracy, prof. Donald Schaffner. Jego zdaniem, temperatura wody ma natomiast znaczenie dla zużycia energii. Z tego punktu widzenia wyniki tych badań mogą sugerować, że mycie rąk w zimnej wodzie bez szkody dla higieny, może przyczynić się do ochrony środowiska.

Autorzy pracy przyznają, że choć wstępne wyniki wskazują, że ilość mydła, powyżej pewnego minimum, też nie ma większego znaczenia, konieczne jest przeprowadzenie akurat w tej sprawie dalszych badań. Czystość rąk osób przygotowujących, ale też spożywających posiłki ma dla zdrowia publicznego kluczowe znaczenie. 

Grzegorz Jasiński

Informacja własna

RMF24.pl

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje