Jak i co pić, by być zdrowym

Lista chorób, przed którymi chroni nas regularne i częste picie wody, jest naprawdę długa. Jeśli chcemy cieszyć się zdrowiem, wypijajmy codziennie 2 litry płynów! Podpowiadamy, co pić i w jakich ilościach.

Gdy pijemy znacznie mniej płynów, niż jest to wskazane, stajemy się bardziej podatni m.in. na: infekcję dróg moczowych, kamicę nerkową i zaparcia. Odwodnienie prowadzi do problemów z koncentracją, wzmaga uczucie zmęczenia, pojawiają się bóle i zawroty głowy, nudności, wymioty. Woda pełni funkcję rozpuszczalnika i środka transportu dla licznych, ważnych dla organizmu związków, ułatwia przyswajanie składników pokarmowych i umożliwia usuwanie toksyn oraz zbędnych produktów przemiany materii. Woda reguluje również temperaturę naszego ciała.

Mleczny koktajl

Reklama

Dla dbających do figurę! Zmiksowanie naturalnego jogurtu o zawartości 0% tłuszczu ze świeżymi lub mrożonymi miękkimi owocami np. bananem, jagodami czy truskawkami to napój, od którego nie przytyjemy ani grama. Jeśli nie lubimy kwaśnego smaku, możemy osłodzić napój łyżką miodu.

Doskonałym dopełnieniem tej bomby witaminowo-mineralnej będą np. otręby bogate w błonnik.

Unikajmy gotowych jogurtów owocowych - mają za dużo cukru!

Zielona herbata

Pomaga w odchudzaniu! Za szczególne właściwości zielonej herbaty odpowiadają polifenole, chroniące nasz organizm przed starzeniem się i rozwojem chorób. Wykazano, że regularne picie zielonej herbaty może zmniejszyć ryzyko chorób serca, cukrzycy typu 2 i niektórych nowotworów. Napar ten pomaga również w odchudzaniu. Dzięki dużej zawartości teiny pobudza i orzeźwia. Po zielonej herbacie mija uczucie senności i wyczerpania.

Kakao bez cukru

Coś tak smacznego musi być zdrowe! Ziarno kakaowca zawiera przeciwutleniacze, które dbają o serce, oraz tłuszcz, który pielęgnuje skórę. Każdego dnia możemy sobie pozwolić na filiżankę kakao lub gorącej czekolady. Pamiętajmy, by wybierać kakao najciemniejsze, bez cukru i pić je z niskotłuszczowym mlekiem.

Gorąca czekolada: do garnka wsypmy pół szklanki kakao, 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru i szczyptę soli. Wymieszajmy z niewielką ilością wody na gładką masę. Gotujmy na małym ogniu 15 minut i dolejmy litr mleka. Gotujmy jeszcze 5 minut.

Soki owocowe

Wyciskajmy je ze świeżych owoców! Codziennie wypijajmy szklankę soku wyciśniętego ze świeżych owoców. Większe ilości nie są wskazane, bo owoce - chociaż zdrowe - mają duże ilości cukru i są kaloryczne. Warto rozcieńczać je z wodą w stosunku 1:3, czyli jedna część soku i trzy części wody. Uzyskamy wtedy zdrowy, niskokaloryczny napój. Unikajmy picia słodzonych soków w kartonach,

zwłaszcza nektarów i napojów.

W większości zawierają ogromne ilości cukru, a ich "naturalność", pozostawia wiele do życzenia. Sok owocowy dobrej jakości powinien mieć na opakowaniu następującą informację: "Sok 100 procent, bez dodatku cukru".

Woda

Jaka na nadciśnienie? Osoby z nadciśnieniem, kupując wodę, powinny zwracać uwagę na to, ile jest w niej sodu - stężenie tego pierwiastka w litrze wody nie powinno przekraczać 20 mg. Z kolei osoby cierpiące na zgagę namawiamy do picia wody alkalicznej, czyli takiej, w której stężenie wodorowęglanów tj. HCO3 - przekracza 600mg/l. Ważne! Woda bogata w siarczany usprawnia pracę jelit i wątroby.

Czerwone wino

Tak, ale w niewielkich ilościach! Czerwone wino zawiera cenne dla zdrowia polifenole. Jedna lampka dziennie zmniejsza ryzyko nadciśnienia, otyłości oraz cukrzycy. Pamiętajmy jednak, że nadużywanie tego trunku, grozi uszkodzeniem wątroby i zwiększa ryzyko chorób nowotworowych. Osoby niepijące mogą sięgnąć po równie bogate w polifenole soki z czerwonych winogron, żurawiny i czarnej porzeczki.

Sok pomidorowy

Ochrona przed zawałem! Wystarczy codziennie wypić szklankę soku pomidorowego albo zjeść dwa duże pomidory, by dostarczyć organizmowi niezbędną dawkę likopenu. Okazuje się, że osoba, która ma wysokie stężenie tej substancji we krwi, w mniejszym stopniu narażona jest na zawał, nowotwory żołądka i jelit.

Likopen chroni też wzrok przed zwyrodnieniem plamki żółtej i obniża poziom "złego" cholesterolu. Pomidory są nieocenione w diecie odchudzającej oraz dla chorych na cukrzycę i nerki.

Mleko

Wzmacnia kości i zapobiega osteoporozie! Mleko zawiera wapń i witaminę D3. Oba składniki są niezwykle ważne dla mocnych kości, zwłaszcza dla dzieci i osób powyżej 60. roku życia. Planując codzienny jadłospis, nie zapominajmy o wypiciu 2 szklanek mleka ale... wybierajmy głównie to o obniżonej zawartości tłuszczu np. 1,5 lub 2 procent tłuszczu. Mleko to źródło pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego tłuszczu i laktozy, czyli cukru mlecznego. Nadaje on mleku słodki smak i ułatwia przyswajanie wapnia.

Mleko to bogactwo witamin: A, D i E oraz składników mineralnych, głównie wapnia, magnezu i potasu.

Konsultacja: Ewelina Pałkowska, dietetyk z SGGW w Warszawie

Dowiedz się więcej na temat: picie | diety | zdrowie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje