Reklama

Jak poprawić wyniki morfologii? Sięgnij po produkty dobre dla krwi!

Niektóre składniki mają wyjątkowo korzystny wpływ na układ krwionośny. Znajdziesz je nie tylko w mięsie.

Osłabienie, senność, bóle głowy, kołatanie serca, bladość skóry i błon śluzowych mogą oznaczać anemię (inaczej niedokrwistość). Według Światowej Organizacji Zdrowia boryka się z nią co piąta kobieta na świecie, także w naszym kraju. Chorobę można łatwo wykryć w badaniu krwi i szybko opanować - włączając do jadłospisu odpowiednie produkty.

Mięso i podroby: Uzupełnią braki żelaza

Jeśli za bardzo ograniczasz w diecie mięso, mogła rozwinąć się u ciebie niedokrwistość z niedoboru żelaza. Pierwiastek ten jest podstawowym budulcem dla układu krwiotwórczego. To właśnie z niego są wytwarzane erytrocyty i hemoglobina. Dziennie potrzebujesz żelaza w ilości ok. 18 mg.

Reklama

Stek lub wątróbka: Najlepiej przyswajalne przez nasz organizm żelazo znajdziemy w wołowinie, jagnięcinie, drobiu oraz podrobach - już 100 g wątróbki wieprzowej pokrywa dzienne zapotrzebowanie kobiety na żelazo. Jadaj ją nawet dwa razy w tygodniu.

Uwaga! Z umiarem sięgaj po pokarmy, które mogą utrudniać przyswajanie żelaza - z dużą ilością błonnika, wapnia (np. otręby, warzywa strączkowe, mleko). Ogranicz picie kawy i herbaty.

Algi: Dostarczą kwasu foliowego

Algi, a dokładniej ich gatunek zwany spiruliną, to skarbnica żelaza - zawiera go 25 razy więcej niż szpinak! Jest ona bogata również w budulec krwi - kwas foliowy. Bez niego nie byłoby krwinek czerwonych. Dzięki niemu mają one właściwą wielkość, są odporne na uszkodzenia.

Kuracja spiruliną: Zanim sięgniesz po suplementy diety - upewnij się u lekarza, czy możesz bezpiecznie je stosować. Spirulinę kupisz w aptece w postaci kapsułek (ok. 25 zł/100 tabletek), natomiast w zielarni, w sklepach i na stoiskach ze zdrową żywnością znajdziesz ją w postaci proszku (ok. 10 zł/25 g). Możesz dodawać go do koktajli na bazie zielonych warzyw liściastych (one również zawierają kwas foliowy). Przepis: zblenduj garść jarmużu, dojrzałego banana i pół szklanki wody. Dodaj łyżkę sproszkowanych alg i połowę soku wyciśniętego z cytryny.

Krzepiąca pokrzywa: Jedna szklanka naparu zawiera 5 mg żelaza, czyli pokrywa 1/4 dziennego zapotrzebowania. Dwie łyżeczki suszu zalej szklanką wrzątku i zaparzaj pod przykryciem przez kwadrans.

Sok z buraków: Pobudzi produkcję czerwonych krwinek

Buraki są źródłem składników, które chronią przed spadkiem poziomu hemoglobiny (m.in. kwasu foliowego i żelaza). Zawarte w nich barwniki czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki.

Odżywczy napój: Dwa duże buraki umyj, obierz, pokrój na kawałki i przepuść przez sokowirówkę. Dodaj 2 łyżki soku z cytryny i łyżkę miodu. Pij po pół szklanki soku dziennie.

Kiszony sok: Przygotuj pół kilograma buraków, skórkę z razowego chleba, ząbek czosnku, cukier, sól. Buraki obierz, pokrój w plastry i ułóż w kamiennym garnku. Zalej je 1 litrem przegotowanej wody. Dodaj pokrojony czosnek, chleb, łyżkę cukru i soli. Przykryj gazą, odstaw w ciepłe miejsce na 3-5 dni. Sfermentowany sok przecedź, przelej do butelek. Pij pół szklanki dziennie.

Zielone warzywa: Polepszą krzepliwość

Dla układu krwionośnego, oprócz żelaza i kwasu foliowego, niezmiernie ważna jest jeszcze witamina K, która odpowiada za właściwą krzepliwość krwi. Jej niedobór objawia się m.in. przedłużającym się krwawieniem (np. gdy się skaleczysz), krwotokami z nosa, a także obfitymi miesiączkami. Zalecana dzienna dawka wit. K to 90 μg.

Warzywa liściaste: Największe ilości witaminy K znajdziesz w warzywach o zielonych liściach (np. sałata, kapusta, szpinak, brokuły).

Gotowane brokuły: Już 100 g tych warzyw zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę K. By nie straciły wartości odżywczych, przygotuj je na parze lub w małej ilości wody. Możesz też dodać je do sałatki z jajkami i jogurtem naturalnym, które również zawierają dużą dawkę wit. K.

Lucerna: Działa krwiotwórczo

Żelazo pochodzące z roślin (czyli tzw. niehemowe) ze względu na swoją słabą przyswajalność długo było uważane za gorsze od dostarczanego wraz z mięsem (hemowego). Jednak choć roślinne źródła żelaza są gorzej przyswajane, nie oznacza to, że nie mogą podnieść jego poziomu we krwi. Mają bowiem dużo mniej kalorii niż mięso, dlatego bez obaw można jeść je częściej.

Napar z lucerny: Ta strączkowa roślina pastewna powoduje wzrost poziomu hemoglobiny. Oczyszcza też krew. Dwie łyżki posiekanej lucerny zalej 2 szklankami wrzącej wody. Odcedź. Pij po 1/3 szklanki przed posiłkami. Możesz również sięgnąć po kiełki lucerny. Są doskonałym dodatkiem do sałatek oraz kanapek.

Witamina C: Niezbędna dla prawidłowego wchłaniania żelaza

Pij soki z kwaśnych owoców: Bogatym źródłem witaminy C jest np. sok z czarnej porzeczki, aronii czy pomarańczowy. Popijaj nimi posiłki. Jeśli kupujesz je w sklepie, wybieraj soki 100 proc., bez dodatku cukru.

Jedz dużo kiszonek: Kiszone ogórki i kapusta mają w swoim składzie nie tylko dużo wit. C, ale też specjalnego enzymu (fitazy), który sprzyja przyswajaniu żelaza.

Dania posypuj dużą ilością natki pietruszki: Już jedna łyżka stołowa pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Dodawaj ją do surówek, zup, makaronów, a także jako dodatek na kanapki.

Skąd się wzięła ta anemia?

Czasem trudno skojarzyć problemy zdrowotne, które mogły doprowadzić do anemii. Oto kilka z nich.

Działanie uboczne leków: Niektóre leki mogą zaburzać przyswajanie składników odżywczych potrzebnych do wytworzenia erytrocytów i hemoglobiny. Niekiedy powodują, że w organizmie powstają przeciwciała, które doprowadzają do uszkodzenia czerwonych krwinek. Takie skutki mogą mieć np.: środki przeciwgorączkowe i przeciwbólowe, antybiotyki, leki przeciwko arytmii, ciężkim migrenom, a także przeciwlękowe oraz insulina.

Schorzenia żołądka: Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, polipy jelita grubego lub nowotwór mogą być przyczyną przewlekłych krwawień z przewodu pokarmowego prowadzących do niedokrwistości z niedoboru żelaza. Zwróć uwagę, czy występują u ciebie smoliste lub czarne stolce. Jeśli tak, może to świadczyć o obecności krwi. Koniecznie idź do lekarza.

Obfite miesiączki: Często w okresie menopauzy krwawienia są długie (powyżej 5 dni) i obfite. Nawet u 30 proc. miesiączkujących kobiet występuje niedobór żelaza. Nadmierne krwawienia menstruacyjne mogą być też spowodowane np. założeniem wkładki domacicznej, wywołującej stan zapalny śluzówki macicy, albo mięśniakami.

Marta Jurga

Świat kobiety
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy