Jak uspokoić wrażliwe jelito

Zespół jelita drażliwego nie jest groźną chorobą, ale może mocno uprzykrzyć życie. Podpowiadamy, co robić, by skutecznie zapobiegać atakom.

Cierpisz na zespół jelita drażliwego? Poznaj sposoby na zmniejszenie charakterystycznych dla tej choroby dolegliwości, m.in.: bólów brzucha, wzdęć, skurczów, zaparć i biegunek.

Dobre bakterie

Reklama

Regularnie zażywaj probiotyk. Odpowiednie preparaty przywracają równowagę flory jelitowej, a to łagodzi objawy zespołu jelita drażliwego.

Należy stosować suplementy zawierające bakterie Bifidobacterium infantis 53624, Lactobacillus rhamnosus GG, Lactobacillus rhamnosus LC705, Lactobacillus Plantarum, Lactobacillus acidophilus. Z badań wynika, że właśnie te szczepy bakteryjne mogą zmniejszyć zarówno dolegliwości bólowe, jak i wzdęcia. O polecenie probiotyku, który je zawiera, poprośmy farmaceutę w aptece.

A może to mleko?

Sprawdź, czy dobrze tolerujesz laktozę. Wiele osób chorujących na zespół jelita drażliwego cierpi na nietolerancję tego cukru występującego w produktach mlecznych. Możesz poprosić lekarza o skierowanie na test nietolerancji laktozy (np. badanie kału albo test z krwi są refundowane przez NFZ) albo po prostu odstawić mleko i jego przetwory na kilka dni i obserwować reakcję organizmu. Jeśli objawy ustąpią, trzeba się z laktozą pożegnać na dobre. Podobnie w sytuacji, gdy nietolerancję wykaże test.

Bez kofeiny

Zrezygnuj z kawy, bo zawarta w niej kofeina nasila objawy zespołu jelita drażliwego. Jeśli nie możesz się obejść bez tego napoju i lubisz jego smak, wypróbuj kawę bezkofeinową. Może się jednak zdarzyć, że to nie pomoże, bo za przyspieszenie perystaltyki jelit odpowiada nie tylko kofeina, ale i inne zawarte w tym napoju substancje. Są to jednak kwestie indywidualne i warto spróbować.

Nie na surowo

W chwilach zaostrzenia objawów jedz warzywa ugotowane (np. na parze), a nie surowe. Unikaj też warzyw wzdymających: kapusty, kalafiora, cebuli, papryki, warzyw strączkowych, czosnku, kukurydzy i brukselki.

Cukier nie krzepi

Ogranicz spożycie cukrów, bo z badań wynika, że nasilają one objawy zespołu jelita drażliwego. Chodzi tu nie tylko o potrawy słodkie zawierające cukier rafinowany, ale także o te, które mają w swoim składzie fruktozę, czyli np. o owoce. Nie oznacza to, że nie należy w ogóle jeść owoców, ale lepiej wybierać te o mniej słodkim smaku - np. owoce cytrusowe, jagodowe. Warto też zrezygnować z gotowych soków, nawet tych "bez dodatku cukru".

Najpierw diagnoza

Żeby zdiagnozować zespół jelita drażliwego, trzeba wykluczyć inne choroby, które mogą powodować podobne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Lekarz gastrolog powinien cię więc skierować na badania takie jak kolonoskopia, gastroskopia, usg. jamy brzusznej, a także badania, które wykluczą choroby tarczycy i cukrzycę. Bywa, że konieczne są również dodatkowe testy wykluczające zakażenia pasożytnicze.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL