Jedz figi - będziesz zdrowy
Figi - egzotyczne owoce z krajów śródziemnomorskich są dobre nie tylko na trawienie. Najnowsze badania pokazują, że ten smaczny owoc pomaga obniżyć poziom cholesterolu oraz reguluje pracę układu krwionośnego.
Ojczyzną fig jest Azja Mniejsza oraz kraje śródziemnomorskie - słyną z nich Turcja i Grecja. Owoce występują także w wielu innych miejscach na świecie, m.in. Hiszpanii, Gruzji, Armenii, Indiach, Nepalu, Pakistanie, na Półwyspie Indochińskim. W zależności od gatunku, drzewa figowe mogą osiągać nawet do trzydziestu metrów wysokości.
Dojrzałe owoce mają kształt gruszki - te o kolorze zielonym są najczęściej suszone, a te o barwie ciemnofioletowej są zjadane na surowo. Według zapisu sino-koreańskiego (czyli znakami chińskimi, które są używane w języku koreańskim), figa to "owoc bez kwiatu". Najprawdopodobniej nazwa wzięła się stąd, że kwiaty są ukryte w torebkach i nie są widoczne.
Od dawna wiadomo, że figi regulują pracę układu pokarmowego. Mogą być także pomocne w leczeniu hemoroidów oraz bolącego gardła. Jak podaje portal munhwa.com, ostatnie wyniki badań przeprowadzone m.in. w Korei dostarczyły ciekawych informacji na temat nowo odkrytych właściwości tego owocu.
Figi zawierające błonnik wpływają na obniżenie cholesterolu we krwi oraz regulują pracę układu krwionośnego. Są bogate w potas, co jest nie bez znaczenia dla osób cierpiących na nadciśnienie. Badania kliniczne potwierdziły, że spożywanie produktów bogatych w ten pierwiastek pozwala obniżyć ciśnienie krwi. Jednocześnie, poprzez regulację pracy naczyń krwionośnym figi mogą być pomocne w leczeniu hemoroidów.
Naukowcy z Chonbuk National University Hospital (Korea) przeprowadzili badania na kobietach z chorobami narządów płciowych oraz zaparciami. Pacjentkom były podawane figi lub sok z tych owoców. Zarówno objawy pierwszej jak i drugiej dolegliwości uległy redukcji.
Dobroczynne właściwości owoców były znane już setki lat temu. "Koreańska Księga Medyczna" (The Dongui Bogam) z XVII wieku, która jest jedną z ważniejszych pozycji z zakresu medycyny orientalnej, szczegółowo opisuje działanie fig, które dzieli na dwie kategorie: owoce mają trzy właściwości "anty": przeciwutleniajacą, przeciwdrobnoustrojową, przeciwzapalną oraz trzy właściwości wspomagające: trawienie, zaparcia, problemy sercowo-naczyniowe.
Ponadto badania pokazują, że przeciwcukrzycowe, antyrakotwórcze, przeciwzapalne właściwości owoców wynikają z działania antyoksydacyjnego (przeciwutleniającego). Może ono ponadto wpływać na poprawę wzroku przy zwyrodnieniu plamki żółtej. Co więcej, figi wpływają korzystnie na funkcje wątroby.
Figi to owoce nie tylko zdrowe, ale i smaczne. Można jeść zarówno świeże, jak i suszone - same, lub jako składnik wielu potraw: sałatek, deserów, ciast. Stanowią idealny dodatek do wieprzowiny lub dziczyzny. Można przygotowywać z nich przetwory - dżemy, kompoty. Dobre są także ugotowane w czerwonym winie. Suszone figi to nieodzowny składnik kompotu na Boże Narodzenie. W przypadku świeżych fig należy pamiętać, by przechowywać je w temperaturze do pięciu stopni Celsjusza.