Jedzenie, który zwiększy... produkcję kolagenu!

To białko, które działa na naszą skórę jak sprężynka: zapewnia jej elastyczność i jędrność. Gdy w organizmie z wiekiem go ubywa, warto dostarczyć sobie kolagen... z zewnątrz.

Cytrusy - "zastrzyk" hialuronu

Reklama

Zawierają dużo witamin C i A, które pobudzają produkcję kwasu hialuronowego, a on wzmaga wytwarzanie kolagenu i nawilża skórę.

Wskazówka: Pomarańczy nie łącz z ananasem (w sałatce owocowej, sokach), bo straci ona witaminę C; z grejpfrutów wybieraj czerwone - najskuteczniej uszczelniają naczynka i zapobiegają pajączkom.

Dodatkowa zaleta: Jedząc pół grejpfruta dziennie, możesz schudnąć nawet 1,6 kg w ciągu 3 miesięcy.

Maliny kontra wolne rodniki

Zawierają antocyjany, które zapobiegają uszkodzeniom komórek skóry.

Wskazówka: Owoce rozmrażaj pozwoli na parze - maliny zachowają witaminy.

Dodatkowa zaleta: Można je jeść bez obawy o kalorie, bo 10 dag owoców ma tylko 30 kcal.

Migdały - na gładszą cerę

Skutecznie chronią skórę przed utratą kolagenu.

Wskazówka: Jedz migdały z brązową skórką, bo pod nią jest dużo wit. E i zdrowych tłuszczów.

Dodatkowa zaleta: Zjadanie kilku dziennie zwiększa uczucie sytości.

Hummus dba o jędrność

Dostarcza miedzi, wzmagającej produkcję kolagenu.

Wskazówka: Jadaj go ze świeżymi warzywami, np. papryką, marchewką, ogórkami.

Dodatkowa zaleta: Zapobiega łuszczeniu się skóry i pękaniu kącików ust.

Galaretki uelastycznią!

Żelatyna dostarcza kolagenu i innych białek, które odmładzają skórę.

Wskazówka: Nie dodawaj dużo cukru do deseru, bo zakłóci on produkcję kolagenu.

Dodatkowa zaleta: Aminokwasy zawarte w galaretce wzmacniają włosy i stymulują ich wzrost. Poprawiają też pamięć i koncentrację.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje