Reklama

Masło czy margaryna? To zależy...

Wiek, poziom cholesterolu we krwi oraz rodzaj margaryny - od tego zależy to, czy lepsze jest masło czy margaryna. Jak radzi dietetyk Agnieszka Piskała, wybierzmy to, co bardziej nas przekonuje, bowiem każdy z nas jest inny i ma inne potrzeby.

"Każde dziecko do 3. roku życia powinno spożywać masło, jako naturalne źródło tłuszczów zwierzęcych bogatych w witaminy tłuszczo-rozpuszczalne (A, D3, E, K) " - przekonuje w książce "Chrzań te diety" Agnieszka Piskała.

Kolejnym czynnikiem, który wskazywałby wyższość masła nad margaryną - albo odwrotnie - jest poziomu cholesterolu we krwi. "Ten, kto ma za wysoki, musi ograniczyć ilość tłuszczów zwierzęcych, w tym masła" - przestrzega dietetyk.

Ostatnim jest rodzaj margaryny. "Najtańsza, którą uzyskano poprzez przepuszczenie jonów wodoru przez olej rzepakowy, jest bogata w tłuszcze trans (podnoszą poziom cholesterolu) i jest rakotwórcza" - wylicza i zaznacza, że margaryna bogata jest w sterole roślinne, które mają udowodnione korzystne działanie na wysoki poziom cholesterolu, przez co jest zdrowsza.

Reklama

Jak zauważa Piskała, warto pamiętać o tym, że każdy z nas jest inny. "W związku z tym to, co dla wszystkich, w rzeczywistości jest dla nikogo" - ocenia dietetyk i radzi wybrać to, w co najbardziej wierzymy lub co najbardziej nas przekonuje, co ma najwięcej walorów zdrowotnych i smakowych.

"W mojej lodówce mam wiele produktów o różnym przeznaczeniu, które z różną częstotliwością znajdują codzienne zastosowanie. Smażę na smalcu, do kanapek dodaję masło, piekę na margarynie, a do sałatek używam oleju lub oliwy" - podaje Piskała. (PAP Life)

autorka: Paulina Persa

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy