Reklama

Miód manuka: Właściwości i zastosowania

Miód manuka nazywany jest „płynnym złotem” i najzdrowszym pszczelim produktem. Powstaje z nektaru krzewu manuka nazywanego też drzewem herbacianym. Rośnie ono jedynie w Nowej Zelandii i na niektórych obszarach Australii, a więc w najmniej zanieczyszczonym miejscu świata. Prawdziwy sekret miodu manuka tkwi jednak w składniku, który w tak dużych ilościach nie występuje w żadnym innym miodzie. Dzięki temu działa bakteriobójczo, pomaga zwalczyć niektóre wirusy i zbawiennie wpływa na układ pokarmowy i trawienny. To jednak tylko część jego niezwykłych właściwości. Sprawdź, co zawiera miód manuka i dlaczego warto go stosować.

Czym jest miód manuka i co zawiera?

Miód manuka jest wytwarzany z pyłku i nektaru rośliny nazywanej potocznie drzewem herbacianym. Rośnie ono wyłącznie w Nowej Zelandii i w południowo-wschodniej Australii. Miód manuka charakteryzuje się ciemnobursztynową barwą, intensywnym kwiatowym smakiem z lekką nutą goryczy oraz gęstą konsystencją. Zawiera mnóstwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Jednak to, co wyróżnia go spośród innych miodów, to nawet kilkanaście razy większe stężenie metyloglikosalu (w skrócie MGO). Ta naturalna substancja o silnym działaniu antybakteryjnym, przeciwwirusowym oraz przeciwzapalnym. Z tego względu miód manuka zaliczany jest do tzw. żywności funkcjonalnej, czyli takiej, której pozytywny wpływ na organizm został udowodniony naukowo. Na każdym etapie produkcji temperatura miodu nie przekracza tej panującej w ulu. Dzięki temu manuka nie traci cennych właściwości.

Reklama

Właściwości miodu manuka

Właściwości miodu manuka były wielokrotnie badane. Okazuje się, że skutecznie hamuje namnażanie się niektórych wirusów (np. grypy czy ospy wietrznej), a nawet bakterii (przede wszystkim pałeczek jelitowych i pałeczek okrężnicy, gronkowca oraz Helicobacter pylori). Działa też przeciwzapalnie i wzmacnia odporność – zmniejsza ryzyko przeziębień i innych infekcji dróg oddechowych. Łagodzi także ból gardła i uciążliwy kaszel.

Miód manuka nazywany jest również naturalnym probiotykiem. Ma zbawienny wpływ na układ pokarmowy i trawienny. Działa bakteriobójczo i chroni przed stanami zapalnymi żołądka i jelit, a także zmniejsza ryzyko zatrucia pokarmowego. Usuwając bakterię H. pylori, skutecznie chroni też przed chorobą wrzodową (regeneruje błony śluzowe żołądka, zmniejsza stężenie kwasu solnego). Jest pomocny przy refluksie i zespole jelita wrażliwego. Jednocześnie wzmacnia i odbudowuje naturalną florę bakteryjną jelit.

Miód manuka rewelacyjnie wpływa też na kondycję skóry. Stosowany zewnętrznie odżywia ją, przyspiesza regenerację i gojenie się ran czy odleżyn. Jest polecany przy atopowym zapaleniu skóry czy trądziku różowatym.

Zastosowania miodu manuka

Miód manuka idealnie nadaje się jako składnik koktajli, sałatek czy deserów. Warto go dodawać do jogurtu naturalnego – będzie zdrowym zamiennikiem cukru. Można też rozpuszczać go w szklance letniej i odstanej wody, a następnie pić na czczo. Pobudzi metabolizm i doda nam energii, a jednocześnie wzmocni odporność i układ pokarmowy. Dziennie nie powinno się jednak przekraczać 2-3 łyżeczek miodu.

Miód manuka warto też stosować zewnętrznie. Niewielką ilość wystarczy nakładać na zmiany skórne (np. trądzik, odleżyny czy rany) 2-3 razy dziennie, a jeśli to możliwe przykładać też opatrunek.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy