Najzdrowsze napoje na upalny dzień

Oto herbatki i koktajle, które najlepiej nawodnią organizm i uzupełnią wypocone minerały. Dzięki nim nawet przy plus 30 stopniach będziemy czuły się dobrze i nie braknie nam energii!

Herbatka ze świeżej mięty

Na dziko rosnące ziółko możemy natrafić na polnej drodze, pastwisku, łące. Rozpoznamy je po ciemnozielonych listkach i charakterystycznym miętowym zapachu. Parzymy herbatkę: po zerwaniu garści liści jak najszybciej zalewamy je 1 l wrzącej wody i przykrywamy na ok. 10 min; osładzamy 1 łyżką miodu; dodajemy kilka plasterków cytryny i 1 plaster pomarańczy. Pijemy chłodną.

Lawendowy napar

Reklama

Okazuje się, że fioletowe kwiatki nie tylko ładnie pachną, ale też skutecznie chłodzą (przez to zmniejszają utratę wody z organizmu). Parzymy herbatkę: 2 łyżeczki suszu (z zielarni) zalewamy 2 szklankami wody o temp. 96 st., przykrywamy na 5 min i osączamy. Dodajemy do smaku miód i sok z cytryny (napój powinien zmienić kolor z fioletowego na niebieski), wrzucamy kostki lodu.

Koktajl bananowo-kakaowy

Taki napój to zastrzyk potasu! Jak znalazł po wzmożonym wysiłku (np. długim spacerze, pracy w ogrodzie). Może dostarczyć nawet 2000 mg pierwiastka i szybko pokryć jego straty. Jest też bogaty w wapń i magnez. Przygotowujemy napój: 2 szklanki jogurtu naturalnego miksujemy z 1 bananem, 1 łyżką granulowanego kakao i 2 łyżkami płatków migdałowych, osładzamy 1 łyżeczką miodu (np. wielokwiatowego) i dodajemy małą szczyptę soli.

Pomidorowy miks z dynią

Idealny, gdy chcemy zapewnić sobie dawkę minerałów, a nie przepadamy za bananami. Przygotowujemy napój: 1 pomidor myjemy i kroimy w kawałki, 1/2 pęczka natki pietruszki opłukujemy zimną wodą, osuszamy i rozdrabniamy palcami. Pomidory i natkę zalewamy 1 szklanką kefiru, dodajemy 1 łyżkę pestek dyni, miksujemy. Dla smaku dodajemy szczyptę soli, pieprzu, mielonej papryki, oraz 1/2 łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny.

Drink jeżynowo-truskawkowy

Znajdziemy w nim wszystkie poszukiwane latem pierwiastki, a do tego wit. C, dzięki której szybciej pozbędziemy się różnych bąbli i siniaków. Poprawimy też równowagę kwasowo-zasadową w organizmie (którą mogły naruszyć np. częste biesiady przy grillu). Przygotowujemy napój: 1/2 szklanki jeżyn i 7-10 truskawek opłukujemy na durszlaku zimną wodą, miksujemy z 1 szklanką jogurtu naturalnego lub kefiru. Dodajemy 1 łyżeczkę miodu.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje