Reklama

Naturalne mieszanki wyregulują poziom cukru

Choć ziołowe napary nie zastąpią kuracji zaleconej przez lekarza, to skutecznie potrafią wspomóc pracę trzustki.

Stosowanie ziół nie jest wskazane przy cukrzycy typu 1 (mogłoby doprowadzić do zbyt niskiego poziomu glukozy we krwi). Natomiast przy podwyższonym poziomie cukru we krwi, a także w przypadku insulinooporności oraz cukrzycy typu 2 zioła zwiększają wydzielanie insuliny i sprawiają, że cukier jest wolniej wchłaniany z przewodu pokarmowego. Ważne: zanim sięgniesz po zioła, skonsultuj się z lekarzem.

Mieszanka oo. bonifratrów z liściem borówki czernicy

Wymieszaj po 50 g: ziela rutwicy, strąków fasoli, liścia borówki czernicy oraz korzenia mniszka lekarskiego. Dwie łyżki mieszanki zalej szklanką letniej wody i gotuj trzy minuty. Następnie odcedź i pij po szklance trzy razy dziennie. Kurację stosuj przez miesiąc. Możesz ją powtórzyć po upływie dwóch tygodni.

Reklama

Napar o. Grzegorza Klimuszki z kwiatem lipy

Wymieszaj po 50 g: ziela rutwicy, poziomki, jemioły, dziurawca i centurii, przywrotnika, liścia mącznicy lekarskiej i borówki czernicy, owoców jałowca, kwiatostanu lipy i kłącza turzycy piaskowej. Łyżkę mieszanki zalej szklanką wrzącej wody i odstaw pod przykryciem na trzy godziny. Pij przez miesiąc trzy razy dziennie 20 min przed posiłkami.

Kuracja o. Grzegorza Sroki z rutwicą

Wymieszaj po 50 g: koszyczków rumianku, ziela dziurawca, rutwicy, owocni fasoli, kłącza perzu, liści szałwii i korzenia mniszka pospolitego. Dodaj 150 g liści borówki czernicy, 20 g kwiatu jasnoty białej i 65 g znamienia kukurydzy. Łyżeczkę mieszanki zalej szklanką wrzącej wody i odstaw pod przykryciem na 30 minut. Pij gorący napój dwa razy dziennie po jedzeniu. Kurację stosuj miesiąc.

Herbatka z mniszka lekarskiego z cynamonem

Dwie łyżki liści i korzenia mniszka oraz centymetrowy kawałek kory cynamonu zalej szklanką zimnej wody. Doprowadź do wrzenia, gotuj pięć min i zostaw pod przykryciem na 10 min. Przecedź, pij po szklance dziennie przez 4-6 tygodni.

Odwar z nasion kozieradki

Łyżkę drobno potłuczonych nasion zalej szklanką wody i gotuj pięć minut. Przecedź. Pij po pół szklanki ciepłego odwaru trzy razy dziennie. Kurację stosuj sześć tygodni, a potem zrób miesiąc przerwy i powtórz lub zastosuj inną mieszankę o działaniu przeciwcukrzycowym.

Superroślina na cukrzycę

Morwa biała zawiera substancje zmniejszające wchłanianie cukru z przewodu pokarmowego. Przepis na napar: łyżkę suszonych liści zalej szklanką wrzątku i zaparzaj 10 min. Pij po pół szklanki dwa razy dziennie.

kons. Ewa Piasecka, fitoterapeutka

Świat kobiety
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy