Reklama

Naukowcy stworzyli listę 100 najbardziej pożywnych produktów

Po przeanalizowaniu ponad 1000 surowych produktów spożywczych naukowcy badacze wybrali te, które najlepiej zaspokajają potrzeby żywieniowe ludzkiego organizmu. Po wnikliwych obliczeniach powstała lista najbardziej pożywnych pokarmów.

Określenie jakości żywności na podstawie zawartości składników odżywczych jest niezwykle istotne w celu zbudowania najbardziej optymalnej i zbilansowanej diety, w której poszczególne produkty dostarczają koniecznych niezbędnych odżywczych.

Dlatego naukowcy zaczęli się zastanawiać czy wśród produktów spożywczych istnieje ten jeden, idealny, spełniający wszystkie potrzeby. Te dociekania doprowadziły ich do bardzo ciekawych wniosków.

"Załóżmy hipotetyczny scenariusz, w którym idealny produkt zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze, które są potrzebne do zaspokojenia naszych codziennych zapotrzebowań. W takim przypadku spożywanie tylko tego jedzenia zapewniałoby optymalną równowagę odżywczą naszego organizmu. W przypadku braku takiej doskonałej, idealnej żywności, alternatywą byłoby spożywanie niewielkiej liczby produktów spożywczych, które razem spełniają wymagania żywieniowe" - czytamy w badaniu "Uncovering the Nutritional Landscape of Food".

Reklama

Produktu idealnego, dostarczającego wszystkich niezbędnych składników, nie ma. A które, według naukowców, mają tych składników najwięcej?

Na czele listy najbardziej pożywnych produktów znalazły się migdały. Są bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, dlatego wspierają zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Ich zaletą jest wysoka zawartość białka, dodatkowo są źródłem żelaza, wapnia, magnezu, potasu, cynku i witamin z grupy B.

Kolejnym produktem, na który wskazują badacze, jest owoc flaszowca peruwiańskiego, rośliny występującej głównie w Ameryce Południowej i Środkowej.

Mark Twain określił go mianem najsmaczniejszego, jaki człowiek miał okazję poznać. Ten mięsisty, słodki owoc jest niezwykle cennym źródłem potasu, wapnia, magnezu, witamin A, C, E i witamin z grupy B.

W zestawieniu znalazły się też ryby, a najlepszy pod względem odżywczym okazał się okoń oceaniczny, którego mięso jest cennym źródłem kwasów omega-3, dostarcza również witaminy z grupy B oraz witamina D. Na liście znajdziemy również solę i ryby należące do flądrowatych.

W pierwszej piątce zestawienia znalazły się nasiona chia. Te małe, czarne, niepozorne nasionka zawierają duże ilości błonnika pokarmowego, białka, kwasu a-linolenowego, kwasu fenolowego i witamin szczególnie z grupy B. Dostarczają również żelazo, potas i cynk. Wprowadzenie tych produktów do codziennej diety może w znacznym stopniu przyczynić się do podniesienia jej profilu odżywczego.

Oczywiście jest to wielka piątka odżywcza, ale warto pamiętać, że lista zawiera sto różnych produktów, wśród których znalazły się m.in.: nasiona dyni, botwinka, pietruszka, rukiew wodna, zielony groszek, czerwona kapusta, różowy grejpfrut, szpinak, chili, bazylia, brokuły, jarmuż, sałata rzymska, kolendra, morele, orzechy włoskie, wiśnie, pomidory, makrela czy kiwi.

Zobacz również:

***

#POMAGAMINTERIA

Hubert ma roczek. Pierwsze sześć tygodni życia spędził w szpitalu, walcząc o każdy dzień. Urodził się z ciężkimi wadami - między innymi z brakiem kości w rękach. Pojawiła się jednak nadzieja na operację, która umożliwi mu normalny rozwój. Wystarczą dwa kompleksowe zabiegi, dzięki którym jego dłonie i przedramię ukształtują się w sposób prawidłowy, a ręce będą mogły prawidłowo rosnąć z zachowaniem pełnej funkcjonalności kończyn. Pomóż Hubercikowi przybić piątkę w przyszłości! Sprawdź szczegóły >>>

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy