Nie daj się słabości!

Zimą jesteśmy szczególnie podatni na infekcje. Mniej się ruszamy, więcej przebywamy w pomieszczeniach. Zdarza się nam ogólne osłabienie. Co zrobić, żeby się wzmocnić?

Zastrzyk mocy osłabionemu organizmowi mogą dać wyciągi roślinne, kapsułki, herbatki oraz suplementy witaminowo - mineralne.

Siła odporności

Reklama

Układ odpornościowy jest jednym z najbardziej złożonych systemów w ludzkim organizmie. W ciągu minuty może on wyprodukować milion specyficznych pocisków zwanych przeciwciałami oraz rozpoznać i rozbroić miliard różnych intruzów (zwanych antygenami). Zdolność szybkiego reagowania organizmu na atakujący go czynnik decyduje o tym, czy np. przeziębienie minie w ciągu doby, czy będzie my zmuszeni spędzić w łóżku tydzień, aby wyzdrowieć. Istotną rolę we wzmacnianiu odporności odgrywają: dieta, stan świadomości i ćwiczenia fizyczne.

Rekonwalescencja po chorobie

Organizm po chorobie jest przemęczony. Jego siły zostały nadwerężone infekcją. Zapasy witamin i składników mineralnych zostały zużyte w walce z drobnoustrojami. Wszelkie zasoby uległy wyczerpaniu. To moment, w którym jesteśmy niezwykle podatni na kolejny atak bakterii i wirusów. Warto w takiej chwi li zastanowić się, co robić. Owszem, bardzo pomocna jest tu prawidłowo zbilansowana dieta, jednak, co począć, gdy mimo dobrej diety jesteśmy osłabieni, nie możemy skupić uwagi i bardzo się pocimy? Można spróbować kuracji wzmacniających.

Aronia

Owoce aronii zawdzięczają swe terapeutyczne właściwości bioflawonoidom i rutynie. W Pomorskiej Akademii Medycznej oraz Klinice Kardiologii AM w Warszawie udowodniono, że wyciąg z tego owocu pozwala dość skutecznie regulować nadciśnienie tętnicze, zapobiega odkładaniu się cholesterolu w ściankach tętnic oraz chroni przed chorobami serca. Owoce, sok oraz przetwory z aronii zapobiegają miażdżycy. Zawarte w aronii antocyjany skutecznie zwalczają wolne rodniki, chroniąc organizm przed nowotworami. Aronia jest też bogactwem witamin A, C, które stymulują układ odpornościowy.

Dzika róża

Owoc dzikiej róży – choć mały i niepozorny – stanowi skarbnicę witamin i składników mineralnych. Dzięki witaminie C owoce dzikiej róży wykazują działanie ogólnie wzmacniające organizm człowieka, przeciwdziałają nadmiernej kruchości naczyń krwionośnych. Picie wyciągów z dzikiej róży zaleca się w celu uzupełnienia niedoborów witaminowych powstałych w trakcie chorób przeziębieniowych, w okresie ciąży oraz w chorobach zakaźnych. Ponadto dzika róża zawiera substancje będące silnymi przeciwutleniaczami: karotenoidy, flawonoidy, ksantofile, które działają żółciopędnie i rozkurczowo. Zawiera także specyficzną substancję– galak, lipid, który wykazuje działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne. Galak spowalnia napływ do stawów białych krwinek, wydzielających związki nasilające stany zapalne.

Korzeń różeńca górskiego

Różeniec górski (Rhodiola rosea) jest byliną występującą na terenach górskich Europy i Azji. W Polsce można go spotkać w Sudetach i Karpatach. Substancje aktywne obecne w korzeniu tej rośliny wykazują działanie adaptogenne, czyli zwiększają zdolność organizmu do pokonywania stresu, usuwa ją zmęczenie, działają pobudzająco na psychikę, podnoszą wydajność fizyczną, pomagają utrzymać wewnętrzną równowagę. Preparaty i suplementy diety zawierające wysuszony korzeń różeńca są polecane osobom dorosłym uczącym się i pracującym umysłowo, uprawiającym intensywnie sport oraz osobom w podeszłym wieku.

Maca

Maca (Lepidium Mesenii) to roślina, którą można spotkać jedynie na terenach Peru. Maca poza znaczeniem leczniczym jest – z uwagi na wysoką wartość odżywczą – jednym z podstawowych produktów spożywczych w krajach Ameryki Środkowej i Południowej – w Peru, Ekwadorze i Meksyku. Surowcem leczniczym jest sproszkowana bulwa korzeniowa rośliny dostępna w Polsce w postaci preparatu w kapsułkach. Dostarcza ona organizmowi naturalnych aminokwasów, fitohormonów, witamin i minerałów. Pomaga w rekonwalescencji organizmu i odzyskiwaniu sił witalnych. Jest źródłem substancji wzmacniających budowę i wytrzymałość mięśni szkieletowych. Roślina jest uznawana również za środek poprawiający pamięć i zdolność przyswajania wiedzy.

Tran, czyli ryba w pigułce

Niezależnie od tego w jakiej formie jest wyprodukowany – kapsułki, czy syropu, tran to ciekłe tłuszcze pozyskiwane z niektórych ryb lub ssaków morskich. Tran to bogactwo witamin A, D i E. Obecne w tranie kwasy tłuszczowe omega-3 są bardzo potrzebne w profilaktyce oraz leczeniu wielu chorób, w tym też chorób nowotworowych. Ponadto zapewniają dobrą kondycję mózgu i układu nerwowego, poprawiają koncentrację, zdolność skupienia uwagi oraz umiejętność zapamiętywania u dzieci. Także obniżają ciśnienie tętnicze i zapobiegają stanom zapalnym. Poza tymi ważnymi witaminami tran zawiera też jod – pierwiastek niezbędny do prawidłowej pracy tarczycy.

Witamina C

Nieoceniona w ochronie naszego ustroju przed infekcjami jest witamina C. Stymuluje ona układ odpornościowy w kierunku obrony przed infekcją. Nie dowiedziono jednoznacznie, iż zwiększenie podaży witaminy C podczas choroby faktycznie skraca jej czas i łagodzi przebieg.

Żeń-szeń

Działanie obecnych w żeń-szeniu ginsenozydów polega na zwiększeniu zdolności hemoglobiny do przyłączania tlenu, a tym samym lepszego zaopatrywania narządów w tlen. W konsekwencji wzrasta ilość energii i zdolność organizmu do wysiłku zarówno fizycznego, jak i umysłowego. Ginsenozydy pobudzają też układ immunologiczny. Powodują wzrost odporności na infekcje bakteryjne i wirusowe oraz przyspieszają okres rekonwalescencji. Żeń -szeń polecany jest także w stanach zmęczenia i osłabienia koncentracji, poprawia sprawność intelektualną. Przydaje się szczególnie w okresach zmniejszonej odporności oraz dla podniesienia witalności w średnim i starszym wieku. Regularnie stosowany pomaga żyć intensywniej, dodaje energii, zwiększa możliwości intelektualne i fizyczne oraz odporność na stres. Osoby o zbyt wysokim ciśnieniu krwi lub chorujące na serce, które chciałyby przyjmować preparaty zawierające żeń -szeń, powinny wcześniej skonsultować się z lekarzem.

Ponieważ żeń -szeń wykazuje działanie przeciwzakrzepowe nie mogą go stosować osoby chore na hemofilię oraz inne zaburzenia krzepnięcia krwi. Działanie żeń -szenia, obniżające poziom cukru, stanowi z kolei przeciwwskazanie dla osób ze skłonnościami do hipoglikemii. Nie należy go podawać dzieciom i kobietom w ciąży.

Dowiedz się więcej na temat: zdrowie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje