Reklama

Nie rezygnuj z cukru całkowicie

Cukier biały, trzcinowy, ksylitol - istnieje wiele rodzajów cukru. Czy trzeba z niego rezygnować całkowicie? Niekoniecznie... "Cukry proste to podstawowe paliwo energetyczne potrzebne dla pracy naszego mózgu i mięśni" - mówi dietetyk Agnieszka Piskała.

Choć mówi się, że cukier jest niezdrowy, nie warto całkowicie eliminować go ze swojej diety - podobnie jak soli, której jednak trochę nasz organizm potrzebuje. Właśnie z takiego założenia wychodzi dietetyk Agnieszka Psikała, która uważa, że nie ma złych produktów, jest tylko zła dieta i każdy produkt może mieć miejsce w zdrowej, zbilansowanej diecie. "Również z fizjologicznego punktu widzenia warto zaznaczyć, że cukry proste, a dokładnie glukoza, to jest podstawowe paliwo energetyczne potrzebne dla pracy naszego mózgu i naszych mięśni. Więc te cukry w różnej postaci dostarczane dla naszego organizmu pełnią określoną funkcję fizjologiczną" - tłumaczy.

Reklama

"Oczywiście można powiedzieć, że cukry złożone czy węglowodany, czyli te, które pochodzą np. ze skrobi występującej w zbożach, czy błonnik, który również jest w produktach zbożowych, w warzywach i w owocach powinien być podstawą naszej diety. Pamiętajmy jednak, że cukry proste również występują naturalnie" - zaznacza i podaje przykład owoców zawierających fruktozę, mleka, w którym znajduje się laktoza, a maltoza np. w piwie.

Zgodnie z piramidą żywienia, powinniśmy spożywać owoce czy nabiał. A jak jest w przypadku słodyczy, słodkich przekąsek, miodu czy słodzenia herbaty cukrem? Dietetyk uspokaja, że wszystko w umiarze nie zagraża naszemu zdrowiu. "Są takie sytuacje, kiedy spożycie cukrów prostych jest wskazane. Jeżeli potrzebujemy szybkiego wsparcia energetycznego dla pracy naszego mózgu np. przed egzaminem czy jak rozwiązujemy krzyżówkę i mamy jakiś problem intelektualny czy jeśli jesteśmy umówieni na trudną rozmowę o pracę. Wówczas taka słodka przekąska przed wysiłkiem intelektualnym pomoże" - przekonuje i przyznaje, że sama, jako dietetyk, daje swojemu synowi do szkoły małą, słodką przekąskę, żeby zjadł ją np. przed klasówką, kiedy będzie musiał intensywnie myśleć.

Kolejnym momentem, kiedy cukry proste również są wskazane to jest wysiłek fizyczny. "Chyba każda mama zawsze mówiła, żeby w góry wziąć ze sobą czekoladę, bo kiedy osłabniemy to ona doda nam energii. Również przed lekcją WF-u czy przed treningiem można spożyć małą przekąskę, żeby mieć energię do biegania czy jazdy na rowerze. Oczywiście tutaj też wszystko jest kwestią ilości, wielkości porcji i częstotliwości, z jaką to spożywamy. Natomiast fizjologicznie w takich właśnie momentach nasz organizm paradoksalnie tych cukrów prostych bardzo potrzebuje" - kwituje. (PAP Life)

autorka: Paulina Persa

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy