Reklama

Nigdy nie mieszaj tych produktów

Spożywanie owoców i warzyw w codziennej diecie jest bardzo ważne dla naszego zdrowia. Jednak istnieje kilka teorii na temat łączenia ze sobą warzyw czy owoców w trakcie spożywania lub zjadania ich w niedługim czasie jednych po drugich. Mieszanie dwóch rodzajów warzyw czy owoców może być niezdrowe, a nawet prowadzić może do śmierci. Oto lista produktów, których nigdy nie należy mieszać:

Banana i budyniu

Połączenie banana z budyniem jest trudne do strawienia i spowalniające umysł. Stymuluje produkcję toksyn, które mogą być śmiertelne dla niemowląt.

Marchewki i pomarańczy

Marchew i pomarańcza to często spotykana kombinacja, której należy jednak unikać, ponieważ może doprowadzić do zgagi oraz do wydzielania nadmiaru żółci. A w niektórych przypadkach może doprowadzić do uszkodzenia nerek.

Mleka i ananasa

Ananas jest bogaty w bromelinę, dlatego nie mieszaj go z mlekiem. Mieszanie tych produktów może spowodować ból głowy, bóle brzucha, może być również przyczyną nudności, różnych infekcji oraz prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, szczególnie niebezpiecznych dla dzieci.

Reklama

Cytryny i papai

Spożywanie tej mieszanki może spowodować niedokrwistość, a także problemy z hemoglobiną. Unikaj sama spożywania tej mieszanki, a szczególnie unikaj podawania jej dzieciom.

Banana i gujawy

Mieszanka banana i gujawy może powodować kwasicę i powstawanie gazów w organizmie, a tym samym prowadzi do nudności i bólu głowy.

Mleka i soku z pomarańczy

Jeśli jesteś tą osobą, która łączy sok pomarańczowy z produktami zbożowymi to musisz to zakończyć ponieważ twój żołądek nie jest w stanie przetrawić skrobi ze zbóż, a w połączeniu z mlekiem staje się bardzo ciężkostrawna i spowoduje wiele problemów zdrowotnych.

Owoców i warzyw

Nigdy nie spożywaj owoców i warzyw razem. Owoce są bogate w cukier i trudne do strawienia, co prowadzi do zalegania w żołądku przez dłuższy czas. W chwili gdy rozpoczyna się proces fermentacji zaczynają się uwalniać toksyny powodujące ból głowy, biegunkę, wszelkie infekcje i bóle brzucha.

Możesz mieszać tylko owoce z innymi owocami

A oto kilka sugestii:

- słodkie owoce, które nie zawierają kwasu:

banany, jabłka, śliwki, melon i arbuz

- owoce zawierające kwas cytrynowy:

cytryny, pomarańcze, jagody,winogrona, kiwi i grejpfruty

- owoce z niską zawartością kwasu:

maliny, mango, jabłka i truskawki

- naturalne owoce, które zawierają witaminy, oleje, sole i białka:

migdały, orzeszki ziemne, orzechy włoskie i kokos

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce i warzywa
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy