Reklama

Obniża ciśnienie i reguluje cukier we krwi. Owoce aronii to prawdziwy superfood

Aronia to polski superfood, który jest pomijany przez wiele osób. Gorzki smak jej owoców sprawia, że ciężko się do nich przekonać. Spróbuj przygotować sok z aronii, stosując te proste metody, aby pozbyć się goryczki. Dzięki temu będziesz mógł się cieszyć z jej zdrowotnych właściwości i słodkiego smaku soku.

Sok z aronii to niedoceniane bogactwo składników odżywczych. Jego cierpki i intensywny smak sprawia, że nie ma wielu miłośników. Sprawdź, dlaczego warto się przełamać i wykorzystać niezwykłe właściwości owoców aronii.

Jakie właściwości ma sok z aronii?

Owoce aronii to jeden z najbogatszych w składniki odżywcze owoców, które możemy hodować w naszych ogrodach. Ich czarne drobne owoce mogą niezwykle pomóc w profilaktyce wielu chorób oraz w funkcjonowaniu naszego organizmu. Sok z aronii to najbardziej przystępna forma przyjmowania gorzkich owoców. Zawiera mnóstwo cennych substancji. Możemy w nim znaleźć miedź, molibden, wapń, żelazo, mangan, bor, jod, cynk, potas, sód oraz związki takie jak tiamina, ryboflawina, niacyna, bioflawonoidy i flawonoidy. W soku z aronii jest także mnóstwo witamin, które przez obecność pozostałych związków bardzo dobrze się wchłaniają. Owoce aronii zawierają witaminy z grupy B, w tym witaminę B2, B3, B9, witaminę C oraz witaminę E.

Reklama

Ile pić dziennie soku z aronii?

Przyjmuje się, że dziennie należy pić ok. 50 ml soku z aronii. W przypadku naturalnych środków wspierających nasze zdrowie, ich dawkowanie może różnić się ze względu na to, jakie skutki chcemy uzyskać. Aby mieć pewność, że picie soku przyniesie nam korzyści, warto przyjmować go regularnie i w małych dawkach. Popijanie małych ilości specyfiku, co kilka godzin może przynieść najlepsze efekty.

Na jakie choroby pomaga sok z aronii?

Sok z aronii najczęściej stosowany jest przy przeziębieniach. Przez dużą zawartość witaminy C i rutyny pomaga w stanach obniżonej odporności. Mało osób wie o innych właściwościach aronii. Okazuje się, że ma wpływ na naczynia krwionośne. Uszczelnia ich ścianki i reguluje ich przepustowość. Picie soku z aronii może pomóc w obniżeniu ciśnienia tętniczego i poprawie działania układu krwionośnego. Tym samym może pomóc w zapobieganiu miażdżycy i nadściśnieniu. Sok z aronii może być także stosowany, w celu obniżeniu poziomu złego cholesterolu. Zapobiega także powstawaniu żylaków oraz zakrzepów.

Zawartość antocyjanów w aronii pomoże osobom, które mają problemy ze wzrokiem. Opóźnia występowanie chorób oczu, takich jak zaćma, jaskra raz degeneracja plamki żółtej na siatkówce.

Sok z aronii wspomaga także pracę wątroby i trzustki. Polecany jest osobom, które cierpią na cukrzycę, ponieważ wpływa na obniżenie poziomu cukru i wspiera produkcję insuliny.

Owoce aronii mają także pozytywny wpływ na układ pokarmowy. Mogą pomóc w przypadku bólu brzucha, nudnościach, wzdęciach i zaparciach. Polecane są także osobom, które cierpią na IBS.

Jak zrobić sok z aronii, żeby nie był cierpki?

Istnieje wiele sposobów na przygotowanie soku z aronii bez goryczki. Najpopularniejszym jest oczywiście dodanie dużej ilości cukru. Nie jest to jednak rozwiązanie, które sprzyja naszemu zdrowiu. Z tego powodu warto spróbować alternatywnych metod, które polepszą smak charakternych owoców aronii.

Popularną praktyką jest mrożenie owoców. Niektórzy decydują się na ich zbiór po pierwszych przymrozkach. Jeśli jednak nie mamy zamiaru czekać na późną jesień, warto wziąć sprawy we własne ręce. Po zebraniu owoców wystarczy przechowywać je w zamrażarce przez kilka dni. Tyle powinno wystarczyć, aby pozbyć się goryczki.

Niektórzy szukają naturalnych zamienników cukru. Gotując sok z aronii, można dodać do niego liści wiśni. Nie tylko dodadzą aromatu, ale także sprawią, że goryczka będzie mniej wyczuwalna.

Sok z aronii można także posłodzić za pomocą ksylitolu, erytrolu lub stewii. Te naturalne słodziki również mogą skutecznie uporać się z gorzkim posmakiem.

Kto nie powinien stosować soku z aronii?

Soku z aronii nie powinny pić osoby, które cierpią na niskie ciśnienie krwi. Zrezygnować z niego także powinny osoby, które mają żylaki, zakrzepowe zapalenie żył czy chorobę wieńcową. Nie powinny go także przyjmować osoby, które mają problemy z krzepliwością krwi oraz wrzodami żołądka.

Bez obaw mogą go za to przyjmować dzieci po dziewiątym miesiącu życia oraz kobiety w ciąży.

Zobacz także:

Pij z wodą rano lub przed snem. Wesprze wątrobę, pomoże spalić tłuszcz

Polski rarytas nie jest dla nich. Kto nie powinien jeść ogórków kiszonych?

Obniża cholesterol, przyspiesza metabolizm i pracę jelit. Niewskazany dla cukrzyków

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama