Reklama

Olej rydzowy - zdrowszy niż oliwa z oliwek!

Znacie przysłowie: „Lepszy rydz, niż nic”? To o roślinie zwanej rydzą lub lnianką, uprawianej kiedyś powszechnie na olej. Wyrasta nawet na mało żyznych glebach.

Olej rydzowy tłoczy się na zimno, z rośliny zwanej rydzą i jada także na zimno, np. w sałatkach lub z twarogiem i ziołami. Kosztuje ok. 13 zł za 250 ml. Jego smak jest określany jako orzechowy z nutą goryczy, czasami jako korzenny. Zawiera mnóstwo wit. E, A, B i lecytyny, a także kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3 w proporcjach lepszych niż w oliwie (0,4:1), co znaczy, że jest zdrowszy dla układu krążenia. Kwasy omega-3 działają przeciwzapalnie, dlatego jest pożyteczny dla chorych na nowotwory, reumatyzm i artretyzm. Wzmacnia układ nerwowy, zmniejsza objawy atopowego zapalenia skóry, chroni serce, wątrobę, trzustkę, jelita, nerki i naczynia krwionośne. 

Reklama


Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy